Κυβερνοεπίθεση χάκερ στους μεγαλύτερους Youtubers και influencers του κόσμου

pixabay.com

To Σαββατοκύριακο ήταν δύσκολο για το YouTube, καθώς έγινε μία μεγάλη επίθεση κυβερνοεγκληματιών σε περισσότερους από 23 εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας.

Οι πληροφορίες για την επίθεση αυτή προέρχονται από το ZDNet, τη γνωστή τεχνολογική επιθεώρηση, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των λογαριασμών που έπεσαν θύματα της κυβερνοεπίθεσης ανήκει σε πολύ γνωστούς YouTubers με πάρα πολύ μεγάλη βάση συνδρομητών στα κανάλια τους. Φαίνεται πως η κακόβουλη επίθεση είχε ως στόχο της μερικούς από τους πιο δημοφιλείς influencers στο Διαδίκτυο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια κανάλια στο YouTube που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων από τη μουσική έως και το gaming. Πρακτικά, όλοι όσοι δημιουργούν περιεχόμενο θα πρέπει να εξετάσουν εάν έχουν γίνει αντικείμενο επίθεσης και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που τονίζει το YouTube στις προειδοποιήσεις τους.

Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το ZDNet, η επίθεση στο YouTube έγινε με τη μέθοδο του phishing, με συντονισμένο τρόπο, πράγμα που δείχνει ότι ο απώτερος στόχος των επιτιθέμενων ήταν να αποκτήσουν στα χέρια τους μία εξαιρετικά ενημερωμένη βάση δεδομένων.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των λογαριασμών που έπεσαν αντικείμενο της επίθεσης αυτής στο YouTube χρησιμοποιούσαν τον αρκετά ασφαλή τρόπο του 2 factor authentication. Αυτό έχει θορυβήσει πολλούς ειδικούς ασφαλείας δεδομένων, καθώς εκτιμάται ότι το two factor authentication είναι μία από τις ασφαλέστερες μεθόδους προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις. Ευτυχώς, το YouTube έχει προβλέψει το ενδεχόμενο τέτοιων επιθέσεων και προσφέρει ένα σετ εργαλείων για την επαναφορά ενός λογαριασμού που έχει πέσει θύμα επίθεσης phishing.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν γίνει γνωστές αναλυτικότερες πληροφορίες από το YouTube σχετικά με τις επιθέσεις αυτές, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα γεγονός που έχει θορυβήσει αρκετά τους υπεύθυνους προστασίας του YouTube.