Κλάψτε στο γραφείο – θα σας βγει σε καλό!

Κλάψτε στο γραφείο – θα σας βγει σε καλό!

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να κλάψετε γιατί κάτι συνέβη στον εργασιακό χώρο, μη τρέξετε στο μπάνιο.

Υπάρχει ένας «άτυπος κανόνας» στον εργασιακό χώρο, ο οποίος μας επιβάλλει να είμαστε σκληροί και να μην εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας. Γι αυτό όταν η συζήτηση φτάνει στο κλάμα στο γραφείο, επικρατεί η άποψη πως αν κάποιος δε μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του στο γραφείο πρόκειται είτε για αδύναμο χαρακτήρα (αν είναι άντρας) είτε για συναισθηματικό (αν πρόκειται για γυναίκα).

Μια νέα σχολή ανατρέπει αυτή την άποψη. Είμαστε άνθρωποι και μπορεί να συμβεί. Και οι μεγάλοι ηγέτες το ξέρουν καλά.

Από τη μία, η εργοδότες θέλουν να δείχνετε πάθος στην εργασία σας, ωστόσο περιμένουν από εσάς να ελέγχετε τα πιο αρνητικά συναισθήματα σας. Εκτός από το θυμό, ο οποίος συχνά είναι περισσότερο αποδεκτός σε καταστάσεις υψηλής πίεσης απ’ ότι τα δάκρυα .

« Είναι τρελό. Έχουμε χτίσει έναν παράξενο, ψεύτικο κόσμο» σχολιάζει ο Jim Whitehurst, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανοιχτού λογισμικού Red Hat και πρώην COO της Delta Airlines.

Αν θέλετε οι εργαζόμενοι να εμπνέονται μέσα απ’ τη δουλειά τους και να δείχνουν ενθουσιασμό, εξ ορισμού θέλετε κάποιον που είναι συναισθηματικός με όλα όσα συνεπάγεται, εξηγεί ο Whitehurst, συγγραφέα του The Open Organization: Igniting Passion and Performance.

Τα δάκρυα μπορεί να είναι μία ένδειξη πως κάποιος έχει επενδύσει εξ ολοκλήρου στη δουλειά τους.

« Κάποιος που έχει απεμπλακεί συναισθηματικά απ’ την εργασία του δε πρόκειται να κλάψει ποτέ στο γραφείο. Αυτός που πραγματικά νοιάζεται είναι εύκολο να το κάνει» λέει η οργανωσιακή ψυχολόγος Liane Davey.

«Αλλά περισσότερο από αυτό, υπάρχουν πραγματικά σημαντικές επιχειρηματικές πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν όταν κάποιος κλαίει», δήλωσε η Davey , η οποία βοηθά τις ομάδες να συνεργάζονται καλύτερα.

«Τα δάκρυα είναι συναισθηματικά στοιχεία », είπε, «είναι ένα σημάδι ότι κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει».

Η ψυχολόγος αφηγείται την ιστορία ενός στελέχους μια τεχνολογικής εταιρείας που κατέληξε να κλαίει απ’ την ένταση του μπροστά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους συναδέλφους του, όταν δημιουργήθηκε ένα σημαντικό θέμα στη δουλειά.

Η αντίδραση της έκανε τα ανώτερα στελέχη να σκεφτούν πραγματικά την κατάσταση αυτή.

Τα δάκρυα, επίσης, δείχνουν ανθρωπιά. Παράλληλα, δεν μπορούν να παραλειφθούν τα οφέλη για την υγεία, αφού το κλάμα είναι ο τρόπος που τπ σώμα αποβάλει τις τοξίνες και ανακουφίζεται από το στρες

Σκεφτείτε το ξανά, λοιπόν, όταν την επόμενη φορά τα μάτια σας βουρκώσουν και σπεύσετε να συγκρατήσετε τα συναισθήματα σας.