«Κλασικισμός και Ευρώπη»: Εκθέσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ

«Κλασικισμός και Ευρώπη»: Εκθέσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ

Τρία γεγονότα εμπλουτίζουν αυτή την περίοδο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, εντός και εκτός συνόρων.

Μια σειρά σημαντικών εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων με έντονο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και σημαντικό σύγχρονο συμβολισμό, που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός Ελλάδος, παρουσίασαν η πολιτική ηγεσία και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Πρόκειται για εκθέσεις κορυφαίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, οι οποίες αναδεικνύουν την αδιάσπαστη γραμμή της Ελληνικότητας στο πέρασμα των αιώνων. Επιπλέον, όμως, ανταποκρίνονται στην ανάγκη για σύγχρονη εξωστρέφεια που ισχυροποιεί τη εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην έκθεση «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας», που εγκαινιάζουν τη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας στη Ρώμη οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αντίστοιχα.

«Η έκθεση αυτή στέλνει πολλαπλά μηνύματα», τόνισε ο υπουργός. «Αναδεικνύει τους αρχαίους δεσμούς του Ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, υπενθυμίζει τη βάση της δημιουργίας της σύγχρονης Ευρώπης και δηλώνει τη θέση και τη σημασία του ευρωπαϊκού Νότου ακριβώς την εποχή που γίνεται τόση συζήτηση για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις ευρωεκλογές. Είναι αυτές οι δυο χώρες –Ελλάδα και Ιταλία- που ασκούν αυτή την κρίσιμη χρονιά (2014) την Ευρωπαϊκή Προεδρία, που εκπροσωπούν τους δυο αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίοι καθόρισαν την πολιτιστική ταυτότητα της σημερινής Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κα Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, μίλησε για τα ολιγάριθμα αλλά σημαντικά εκθέματα που προέρχονται από Ελληνικά και ιταλικά μουσεία και συνδέουν διαφορετικές εποχές, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της ιταλικής Προεδρίας, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ένα άλλο κορυφαίο Ελληνικό μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών ήταν το επόμενο θέμα, καθώς εορτάζοντας εκατό χρόνια της ιστορίας του, διοργανώνει σειρά εκθέσεων στις οποίες αναφέρθηκε ενδεικτικά η Διευθύντριά του. Η κα Αναστασία Λαζαρίδου πρόσθεσε ότι το μουσείο θα συνεργαστεί και με άλλα, στην περιφέρεια, παρουσιάζοντας αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορία του εκάστοτε τόπου. Και τόνισε ότι η απουσία πολλών εκθεμάτων για την έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ, αξιοποιείται, για να παρουσιαστούν στη θέση τους πολλά άλλα.

«Είναι ένα μουσείο στο οποίο πρέπει να έρθει κάθε επισκέπτης της πρωτεύουσας, πόσω μάλλον από ομόθρησκες χώρες», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και γι’ αυτό οργανώνονται και ξεναγήσεις όχι μόνο στην αγγλική και τη γαλλική, αλλά και τη ρωσική γλώσσα.

Με την ευκαιρία της επετείου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η «Συμμαχία για την Ελλάδα» γύρισε αφιλοκερδώς σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ διαφημιστικό βίντεο για την ιστορία και τις συλλογές του, που, όπως είπε ο εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού αυτού φορέα κ. Γιώργος Καλούδης, θα μεταδίδεται από τα κανάλια, αλλά και σε πλήθος άλλων χώρων, όπως δημόσιοι οργανισμοί, πλοία, θεραπευτήρια κ.α. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο κ. Τάκης Ζερβουλάκος, τη μουσική συνέθεσε ο κ. Σταύρος Ξαρχάκος και παρουσιαστής είναι ο κ. Γιώργος Χωραφάς.

«Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να αντιλαμβανόμαστε την αξία του πολιτισμού μας. Χτίζεται από πολλές γενιές και δεν πρέπει να τον πνίγουμε. Ο τόπος μας εκπέμπει κάτι πολύ δυνατό. Ακόμα και οι ξένοι που εγκαθίστανται εδώ γίνονται Έλληνες!»

Το τρίτο θέμα της συνέντευξης τύπου αφορούσε τα εγκαίνια της έκθεσης «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές συλλογές» στις 8 Απριλίου στη Βίλα Γκετί στο Λος Αντζελες. Παρά τις αρχικές ατυχίες του shut down, η έκθεση είχε στην Ουάσινγκτον περίπου 200 χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

«Και όχι μόνον αυτό. Είχε και θερμότατη υποδοχή από τον τύπο και τη ραδιοτηλεόραση και εγκωμιαστικές κριτικές από το αφοσιωμένο διεθνές κοινό των βυζαντινολόγων», είπε ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάς.

 

Μετά το Λος Αντζελες, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Σικάγο για να παρουσιαστεί στο περίφημο Art Institute, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κέντρα της πόλης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η υποδοχή και εκεί θα είναι πολύ θερμή», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να εγκαινιάσει την έκθεση στο Λος Αντζελες και να έχει επαφές για περαιτέρω συνεργασία με μέλη της διοίκησης μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών των ΗΠΑ. «Κάτι που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, συμβάλλοντας στην εικόνα μιας Ελλάδας με παρελθόν που έχει παρόν και μέλλον».