«Κλειδωμένη» για τις αγορές μια νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

«Κλειδωμένη» για τις αγορές μια νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Ανησυχία για διατήρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πάνω από τον στόχο του 2%.

Σχεδόν δεδομένη θεωρείται από τις αγορές -τουλάχιστον- μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού της συμβουλίου την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Οι αγορές δίνουν πάνω από 70% πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη, όταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες πιθανότητες ανέρχονταν στο 20%, μετέδωσε το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2%. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει ανεβάσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έχει ενισχύσει τις φοβίες για τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο γενικός πληθωρισμός για τον Αύγουστο ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου, στο 5,3%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ ως δείκτης των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, μειώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες στο 5,3%, από 5,5% τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «κλείδωμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων -κατά 25 μονάδες βάσης, όπως θεωρεί η πλειονότητα των αναλυτών για τη συνεδρίαση της Πέμπτης- έρχεται μετά από δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει την πρόβλεψη της για την πορεία του πληθωρισμού το 2024 σε πάνω από 3%, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων κατά του επόμενους μήνες.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου– από τα πιο ευαίσθητα στη νομισματική πολιτική -αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,17%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: