Κλειδώνει η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα

Κλειδώνει η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα

Ποιες είναι οι προτάσεις που επεξεργάζεται το Euroworking Group έπειτα από την έγκριση της πρώτης δέσμης μέτρων.

Στο Euroworking Group, που συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες αναμένεται να κλειδώσει η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, από τα οποία “εξαιρείται” το αγκάθι του Ασφαλιστικού.

Ωστόσο, παρά τη “διευκόλυνση” των δανειστών στην κυβέρνηση, τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα και θα συνδεθούν με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι έχουν και αυτά αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή δινόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μάχη για να εξαιρεθούν τα φορολογικά μέτρα, και να μετατεθούν χρονικά για τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα μίνι φορολογικό, που θα περιελάμβανε την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια και τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ανεξάρτητα από τα φορολογικά μέτρα, βασικό “αγκάθι” στη λίστα των μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θεωρείται το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς και το πώς θα στελεχωθεί, αφού οι δανειστές ζητούν ισχυρή παρουσία ξένων στη διοίκησή του.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη:

Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης 2 του ΟΟΣΑ, που προβλέπει την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Η νομοθεσία για την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.

Το σχέδιο δράσης για τους αυτοκινητοδρόμους και το μετρό

Η κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου.

Τα οριστικά μέτρα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή η εξεύρεση ισοδυνάμων μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο ορισμός της επιτροπής για τη σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η εκπόνηση σχεδίου για τη στελέχωσή του, καθώς και η ολοκλήρωση διαγωνισμών που εκκρεμούν.

Η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της συλλογής των φορολογικών εσόδων.

Η διασφάλιση της περαιτέρω ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ.

Η κατάρτιση του σχεδίου λειτουργίας του ΤΧΣ.

Ο ορισμός της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια.

Η εκπόνηση νομοθεσίας για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και από μη τραπεζικά ιδρύματα.

Η προετοιμασία του σχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο ορισμός του Ειδικού Εκκαθαριστή από την Τράπεζα της Ελλάδος.