«Κλειδώνει» η λίστα των χωρών που θα επιτρέπεται να επισκεφτούν την Ελλάδα

«Κλειδώνει» η λίστα των χωρών που θα επιτρέπεται να επισκεφτούν την Ελλάδα
Ένας άντρας κοιτάζει τον πίνακα αναχωρήσεων πτήσεων στο άδειο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Αθήνα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη δημοσιότητα πρόκειται να δοθεί σήμερα ο κατάλογος.

Σήμερα- εκτός απροόπτου- θα δημοσιευτεί η λίστα με τις χώρες που θα επιτρέπεται να επισκεφτούν την Ελλάδα καθώς και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Διευκρινίζεται δε πως εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες για μια κοινή ευρωπαϊκή λίστα, τότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη δική της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, προσανατολίζεται να μην επιτραπούν πτήσεις τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Ρωσία και άλλες χώρες με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από αυτά του μέσου όρου της ΕΕ.

Για το θέμα αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «η όλη διαδικασία είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Διευκρίνισε δε με νόημα πως «πρόκειται μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα, αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε».

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τον προορισμό με τη μεγαλύτερη αύξηση σε αναζητήσεις για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων. Ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη στρατηγική συμφωνία που υπογράφεται για τη στήριξη του τουρισμού με τον γερμανικό όμιλο TUI στην Κω.

Η λίστα

Εφόσον δοθεί σήμερα το «πράσινο φως», η ΕΕ θα δέχεται πλέον από αύριο, ταξιδιώτες από τις παρακάτω «τρίτες» χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Ιαπωνία, Σερβία, Σαν Μαρίνο, Μονακό, Βατικανό, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Ανδόρα, Νότια Κορέα, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Ρουάντα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.

Σημειώνεται ότι η λίστα θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε πως από την Τετάρτη, εκτός από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ανοίγουν οι πύλες εισόδου και στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Ανοίγουν τα σύνορα των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων», ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας που ουσιαστικά προανήγγειλε και το άνοιγμα των συνόρων στην πλευρά της Τουρκίας, το οποίο έρχεται τρεις ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων συζήτησαν για την πανδημία και την αποκατάσταση τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αυτοψία Χαρδαλιά

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε αυτοψία σε πολλά αεροδρόμια της περιφέρειας και τόνισε πως δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» σε θέματα υγείας, σημειώνοντας πως θα γίνονται δεκάδες τεστ κατά την άφιξη και αναχώρηση των πτήσεων.

Ήδη προανήγγειλε μάλιστα πως στα νησιά θα συμβάλει στην προσπάθεια των ελέγχων και οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».