«Κλειδώνει» η συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας για παρουσία του γαλλικού στόλου σε κυπριακή βάση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την Κύπρο, οι αρχές των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία χρήσης της ναυτικής βάσης στο Μαρί από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Σε συμφωνία χρήσης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» προχώρησαν οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Φλορένς Παρλί, σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανακοίνωση της συμφωνίας σημειώνει ότι «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Ο κ. Αγγελίδης ενημέρωσε την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ συζήτησαν και τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο καταδικάζοντας παράλληλα τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες, όπως δήλωσε, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού, ώστε έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού, αναφέρει το δημοσίευμα του politis.com.cy. Τα πλοία θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.