«Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων ενόψει ΔΕΘ – Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στην εστίαση και φορολογία επιχειρήσεων

«Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων ενόψει ΔΕΘ – Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ στην εστίαση και φορολογία επιχειρήσεων
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020. Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ παρουσίασαν στον πρωθυπουργό το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “έργο πνοής”, καθώς όπως είπε πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία, “μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης." ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ ποντάρει η κυβέρνηση για επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.  

Στην επανεκκίνηση ενόψει ΔΕΘ, με δομικό ανασχηματισμό και πακέτο φοροελαφρύνσεων, στοχεύει η κυβέρνηση που “κλειδώνει” αυτές τις ημέρες και μέχρι την άλλη εβδομάδα, τα οικονομικά μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση φορολογικών συντελεστών είναι στο επίκεντρο, μαζί με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες ενώ συζήτηση γίνεται για πρωτοβουλίες πέραν όσων προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2022.

Η δέσμη των ελαφρύνσεων στα ακίνητα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αντιστάθμισμα στις αλλαγές που προωθούνται από 1.1.2022 στις αντικειμενικές αξίες. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει παραδεχτεί σε δηλώσεις του ότι έχουν υπάρξει στρευλώσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνέχεια προεκλογικής υπόσχεσης, εκκρεμότητα που αναμένεται να διευθετηθεί τον επόμενο χρόνο.

Πάντως στην κορυφή της ατζέντας των κυοφορούμενων μέτρων είναι η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 3% και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων με συντελεστή 22% από 24% ενώ πιθανολογείται και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ. Ταυτόχρονα αναμένονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων με μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% ενώ εξαγγελίες προβλέπονται και για το 2023.

Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται τον Οκτώβριο. Τότε θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, που έχει στοιχίσει ήδη στη χώρα 40 δισ. ευρώ ενώ θα είναι ορατό και το περιθώριο του δημοσιονομικού χώρου για το 2022. Πρόκειται για παράγοντες που αναμένεται να συνδεθούν με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου διαμορφώθηκε σε 9,07 δισ. ευρώ με υστέρηση 2,2% στα έσοδα.

Η τήρηση των δεσμεύσεων είναι καθοριστική για την κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της που έχει επηρεαστεί από τους χειρισμούς στις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Η εξίσωση όμως είναι δύσκολη καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% φέτος ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί στο μόνιμο μέτρο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων με συντελεστή 22% από 24% το 2022. Ωστόσο πιθανή αναθεώρηση της ανάπτυξης θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται νέα οικονομικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων, η στήριξη στον κλάδο της εστίασης προβλέπεται να συνεχιστεί, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην μονιμοποίηση του μέτρου για μειωμένο ΦΠΑ. Ταυτόχρονα σε τροχιά υλοποίησης έχουν τεθεί και τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Ας σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν προορίζονται για αποζημιώσεις, παρά μόνο για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει”

Συνοψίζοντας, τα βασικά μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μέχρι στιγμής κοστολογούνται γύρω στο μισό δισ. ευρώ και έχουν ως εξής:

– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

– Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων σε 22% από 24%, με στόχο περαιτέρω μείωση.

– Μονιμοποίηση της μείωσης της προκαταβολής φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων σε 55% από 100% και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων σε 80% από 100%.

– Μονιμοποίηση του ΦΠΑ στο 13% σε εστίαση και τουρισμό, με στόχο περαιτέρω μείωση

– “Πάγωμα” το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

– Μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.

– Μείωση στο μισό ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.