Κλυδωνίζεται η αγορά ελληνικού οίνου

Κλυδωνίζεται η αγορά ελληνικού οίνου
epa07851734 The red wine grape harvest is seen at Chateau Haut-Brion, in Pessac, near Bordeaux, southwestern France at the vineyard Chateau Haut Brion, France, 18 September 2019. The volumes of the grape harvests in Bordeaux are estimated between 5 and 5.3 million hectoliters by the Chamber of Agriculture. EPA/CAROLINE BLUMBERG ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συρρίκνωση ως 90% - Σε αναστολή λειτουργίας προβαίνουν οι επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη.

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται ο κλάδος του ελληνικού κρασιού, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν στο “F” επιχειρηματίες του κλάδου μιλώντας για απώλεια ως και του 90% του τζίρου τους.

Με κλειστά εστιατόρια και ξενοδοχεία, το μόνο κανάλι διάθεσης των προϊόντων των οινοπραραγωγών είναι τα super market. Κι εκεί όμως η ζήτηση σημειώνει ραγδαία κάμψη. Αρκεί να σημειωθεί ότι ενόψει της παράτασης των περιοριστικών μέτρων και του εορτασμού του Πάσχα στα διαμερίσματα αντί στην ύπαιθρο και χωρίς …μεγάλη παρέα, η ζήτηση για κατανάλωση κρασιού αναμένεται περιορισμένη και οι προοπτικές του κλάδου βραχυπρόθεσμα διαφαίνονται ζωφερές.

Η οινοποιία Μαλαματίνα ήδη γνωστοποίησε αναστολή της λειτουργίας της, σε συνέχεια της ραγδαίας πτώσης της κατανάλωσης. Η ιστορική εταιρεία (από το 1985) προωθούσε σχέδιο αναδιάρθρωσης δανειακών υποχρεώσεων και στο πλαίσιο αυτό είχε συμφωνήσει την πώληση της θυγατρικής της Δουμπιά στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της επιχειρηματικής οικογένειας Σαράντη.

Παράγοντες της αγοράς πάντως μιλούν για ευρύτερο πρόβλημα και για ντόμινο “προσωρινών” λουκέτων στον κλάδο λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για την πανδημία. Εξάλλου, η αγορά έχει χάσει πρακτικά σχεδόν το 90% του τζίρου της, όπως σημειώνει μιλώντας στο “F” ο γνωστός οινοποιός Γιώργος Σκούρας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, που σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος έχει βρεθεί στο “χείλος της καταστροφής”. Η αγορά, όπως αναφέρει, έχει περιέλθει σε δεινή θέση, σε συνέχεια των μέτρων που θεσπίστηκαν για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Covid – 19.

To κλείσιμο των εστιατορίων και των χώρων εστίασης διέκοψε τη ροή ρευστότητα στον κλάδο. Αρκεί να σημειωθεί ότι όλο το φάσμα της ho.re.ca. εισφέρει στον κλάδο του ελληνικού οίνου το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, με τα super market να αντιστοιχούν σε ένα μερίδιο της τάξη του 15-20%. Υπό τις παρούσες συνθήκες οι ελληνικές επιχειρήσεις οίνου τελούν σε καθεστώς ασφυξίας. Δεν μπορούν να εισπράξουν επιταγές αφού οι πελάτες τους έχουν κλείσει τα καταστήματα τους και χωρίς επαρκή έσοδα αδυνατούν να συντηρήσουν έξοδα λειτουγίας των μονάδων τους, προσωπικό, ακόμη και την παραγωγή.

 

Το μέλλον είναι αβέβαιο, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, που μιλά στο “F” για τις αλυσιδωτές παρενέργειες της παύσης πληρωμών στον κλάδο. Εξάλλου, όπως αναφέρει, δεν είναι μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πέρα από την Μαλαματίνα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, στην ίδια θέση ενώ ακαι μικρότερες εταιρείες έχουν σταματήσει τις εργασίες τους.

Εν κατακλείδι, ο κ. Σκούρας προσθέτει ότι οι επιχειρηματίες, που είναι προσηλωμένοι στις εξελίξεις προσβλέποντας σε όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια της κρίσης, θα αξιοποιήσουν τα όποια μέτρα στήριξης αλλά εμφανίζεται επιφυλακτικός για το κατά πόσον μπορούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους αυτής της αγοράς την ώρα που έχουν σταματήσει εξαγωγές, πωλήσεις, παραγωγή…