Κλιμακώνεται η κόντρα φαρμακοποιών – φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων

Κλιμακώνεται η κόντρα φαρμακοποιών – φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην αντεπίθεση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά.

Με καταχωρήσεις στις εφημερίδες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά βγήκε στην αντεπίθεση για τις ελλείψεις φαρμάκων. Όπως αναφέρει «οι ελλείψεις των φαρμάκων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς είναι ευθύνη άλλων και όχι του φαρμακοποιού». Όπως αναφέρει στις καταχωρήσεις του στις εφημερίδες «την ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που αδιαφορούν και δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια ή αδυνατούν να διαχειριστούν συγκεκριμένες παραμέτρους, βασικότερη εκ των οποίων είναι οι εξαγωγές χονδρεμπόρων»,

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από τις πιέσεις και την προσπάθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπήρξε όχι μόνο απαγόρευση εξαγωγής μεγάλου αριθμού φαρμάκων, αλλά και δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής των αποθεμάτων για να μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση και έλεγχος της αγοράς. Στο διάστημα αυτό, παρά τις προσπάθειες από την πλευρά χονδρεμπορίου-εξαγωγέων με σκοπό την αποτυχία του μέτρου, η ελληνική αγορά είχε αρχίσει να ομαλοποιείται».

Η απόφαση, ωστόσο, της άρσης της απαγόρευσης 135 σκευασμάτων από τον ΕΟΦ βρίσκει αντίθετους τπν Φαρμακευτικό Σύλλογο, και πιθανά σύντομα να προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας, σημειώνει σε άλλο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον λόγο αυτό καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ να είναι σε εγρήγορση, ούτως ώστε να αντιδράσουν άμεσα αν προκύψει ανάγκη λόγω περαιτέρω ελλείψεων.

Ο Σύλλογος εξαπολύει επίθεση και στον Σύλλογο Φαρμακοαποθηκάριων αναφορικά με τις δηλώσεις του τελευταίου περί «…επαγγελματικής ομάδας που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα…». Όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά παραπέμπει στο άρθρο 51 του νόμου 4999/7-12-2022 περί «προμήθειας κλειστών μονάδων, πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα, ναρκωτικά και αντιβιοτικά φάρμακα από τα φαρμακεία».

Αναφορικά με το ερώτημα που θέτουν οι φαρμακοαποθηκάριοι «από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν οι εξαγωγές» ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά παραπέμπει στη με αρ. πρ. 2222.1-1.1/18399/2021/11-03-2021 «Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο» του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: