Κλιμακώνεται η βία στη Γαλλία – Πιέσεις από την ακροδεξιά να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κλιμακώνεται η βία στη Γαλλία – Πιέσεις από την ακροδεξιά να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης
epa10718287 Riot police clash with protesters in Nanterre, near Paris, France, 29 June 2023. Violence broke out after police fatally shot a 17-year-old during a traffic stop in Nanterre on 27 June 2023. According to the French interior minister, 31 people were arrested with 2,000 officers being deployed to prevent further violence. EPA/JULIEN MATTIA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 17χρονος Ναέλ έπεσε νεκρός την Τρίτη από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου κοντά στο Παρίσι. Από τότε, η Γαλλία βρίσκεται σε αναβρασμό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είναι έτοιμος για την προσαρμογή των μέτρων επιβολής της τάξης «χωρίς ταμπού» έπειτα από την τρίτη νύκτα βίας, δηλώνουν πηγές της Γαλλικής Προεδρίας, την ώρα που Γάλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στο Παρίσι πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και θα προεδρεύσει στις 13.00 τοπική ώρα έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης, περιμένει τις προτάσεις της πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για την περαιτέρω προσαρμογή των μέτρων επιβολής της τάξης «χωρίς ταμπού», δήλωσε πηγή της Γαλλικής Προεδρίας.

«Ολες οι υποθέσεις», ανάμεσά τους και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξετάζονται από την γαλλική κυβέρνηση για «την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. «Θα εξετάσουμε όλες τις υποθέσεις μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13.00 κατά την σύσκεψη που θα οργανώσει. Κατά συνέπεια, δεν θα απαντήσω τώρα. Αλλά εξετάζουμε όλες τις υποθέσεις με προτεραιότητα την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης σε ολόκληρη την επικράτεια», δήλωσε όταν ερωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης

Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, τρεις ημέρες αφού αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε νεαρό.

«Έχει έρθει η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Ο 17χρονος Ναέλ έπεσε νεκρός την Τρίτη από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου κοντά στο Παρίσι.

Έπειτα από τρεις νύκτες ταραχών σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, «καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης βίαιων στοιχείων στη διάρκεια των διαδηλώσεων γίνεται πάντα σε σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης», υπογράμμισε η Σαμντασάνι.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τη βία που ξέσπασε μετά τον θάνατο του εφήβου.

«Κατανοούμε ότι σημειώθηκαν πολλές λεηλασίες και βίαια επεισόδια από κάποια στοιχεία που εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για τον σκοπό αυτό και ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκε», δήλωσε.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο «ζητάμε από όλες τις αρχές να φροντίσουν ότι, ακόμη και αν ξεκάθαρα υπάρχουν βίαια στοιχεία στις διαδηλώσεις, είναι κρίσιμο η αστυνομία να σέβεται ανά πάσα στιγμή αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης».

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία προχώρησαν σε 667 συλλήψεις τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ στο ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν 249 αστυνομικοί και χωροφύλακες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το Βερολίνο εξέφρασε την “ανησυχία’ του για τις ταραχές στη Γαλλία

Η Γερμανία παρακολουθεί «με κάποια ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ με αφορμή τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον θάνατο νεαρού από τα πυρά αστυνομικού.

Όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Χέμπεστραϊτ επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης της επίσημης επίσκεψης που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία από την Κυριακή το βράδυ ως την Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «καταδίκασε ξεκάθαρα» τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Παρατήρησε εξάλλου ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του προσπαθούν «πολύ ενεργά να ξεπεράσουν» την τρέχουσα κρίση.

Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και θα προεδρεύσει στις 13.00 τοπική ώρα έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έκτακτα μέτρα στη Μασσαλία

Η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από την χθεσινή νύκτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Foreign Office για τα ταξίδια στη Γαλλία εν μέσω ταραχών στη χώρα

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω βίαιων ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού.

«Ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί», ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ στην ταξιδιωτική οδηγία που ανήρτησε διαδικτυακά.

«Ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές», προειδοποίησε τους Βρετανούς υπηκόους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: