Κλιμακώνεται ο πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ: Πρόσθετους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα ετοιμάζει ο Τραμπ

Κλιμακώνεται ο πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ: Πρόσθετους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα ετοιμάζει ο Τραμπ
epa06921047 US President Donald J. Trump speaks at the Florida State Fairgrounds Expo Hall in Tampa, Florida, USA, 31 July 2018. Trump continues to hold rallies around the country in support of his agenda and candidates running in the mid-term elections. EPA/ROD MILLINGTON

Η αύξηση του επιπέδου των δασμών θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο των δυο χωρών. Η απάντηση της Κίνας.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να προτείνει να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται στην Κίνα και μια ανακοίνωση επ’ αυτού αναμένεται να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας, δήλωσε πηγή ενήμερη για τα σχέδιά της την Τρίτη.

Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επεδίωκε να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Η αύξηση του επιπέδου των δασμών στο 25% θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Τι απαντά η Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ λάβουν περαιτέρω μέτρα που παρεμποδίζουν το εμπόριο, αφού πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ προτείνει την επιβολή δασμών 25% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η αμερικανική πίεση στο εμπόριο δεν θα λειτουργήσει και ότι το Πεκίνο ήταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των εμπορικών ζητημάτων.