Κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία (upd)

Κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία (upd)

Ρωσικά τεθωρακισμένα μπήκαν στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Πέτρο Ποροσένκο - Διαψεύδει η ρωσική πλευρά. 

Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της προεδρίας.

Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος.

«Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους. Οι πληροφορίες αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες αυτές από την Ουκρανία, τις οποίες δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε με ανεξάρτητο τρόπο, και θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

«Οι αναφορές αυτού του είδους δείχνουν την κατεπείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαψεύδει η Ρωσία
Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λίγο αργότερα. Διέψευσε ότι οι  ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και τόνισε ότι ουδεμία ρωσική στρατιωτική δύναμη πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας τις πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς ως «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους».

Γαλλία και Βρετανία καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί την «ουκρανική κυριαρχία»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε τους προέδρους των δύο κρατών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή ενώ βρισκόταν στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση μνήμης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Καλώ τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τους δύο προέδρους (της Ρωσίας και της Ουκρανίας) να κάνουν την αναγκαία προσπάθεια για να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση και να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα του διαλόγου που είχε πρυτανεύσει στη συνάντηση της 6ης Ιουνίου στη Νορμανδία», ανέφερε ο Ολάντ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την 70ή επέτειο της απόβασης στην Προβηγκία.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες πως ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στο έδαφος της Ουκρανίας και προειδοποίησε εκ νέου το Κρεμλίνο να μη χρησιμοποιήσει μια οχηματοπομπή με βοήθεια που έχει στείλει στην ανατολική Ουκρανία ως ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Κάμερον εξέφρασε τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την οχηματοπομπή με τη βοήθεια ως ένα πρόσχημα για περαιτέρω προκλήσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κάμερον, και πρόσθεσαν ότι η Ρωσία πρέπει να επιδείξει ότι θέλει να τερματιστεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις αναφορές ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πέρασαν τα σύνορα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Διαβάστε σχετικά: 

E.E. προς Ρωσία: «Σταματήστε κάθε μορφή εχθρικής ενέργειας»

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Εντείνεται η ανησυχία Δυτικών και Ουκρανών για τις κινήσεις της Μόσχας