Κλιμάκωση των επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας

Κλιμάκωση των επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας

Αλληλουχία εκρήξεων το πρωί απειλεί να «τινάξει» στον αέρα την πρώτη δημόσια εκδήλωση για την επέτειο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ.

Στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρθηκαν τα επεισόδια -μετά από μία εβδομάδα έντασης στην Ιερουσαλήμ- μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, λίγες μόλις ημέρες πριν από την πρώτη δημόσια εκδήλωση για τη 10η επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φάταχ.

Τουλάχιστον δέκα εκρήξεις έπληξαν σήμερα το πρωί σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός. Μέχρι στιγμής τα κίνητρα για τις εκρήξεις αυτές, τις οποίες καταδίκασε η Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, παραμένουν άγνωστα, ενώ η ισλαμιστική Χαμάς κατήγγειλε την «εγκληματική» ενέργεια.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, πριν από τις 06.30. Ο Αμπντάλα Αμπου Σαμχαντάνα, αξιωματούχος της Φάταχ, δήλωσε ότι η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις. «Κανείς δεν θα αποτρέψει την εκδήλωση αυτή η οποία θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις και τον τρόμο που επιδιώκουν να σπείρουν οι δράστες τους», σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση «συμφιλίωσης», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους που χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ.

Η Χαμάς θεωρητικά εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό στις 2 Ιουνίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετά τη συμφιλίωση με τη Φάταχ.

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων, ωστόσο επιστολή που είχε αφεθεί σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων υπογράφεται από το «Ισλαμικό Κράτος». Πηγές στη Φάταχ δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα της επιστολής και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο οι δράστες να θέλουν να σπείρουν τον φόβο καλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα.