Κλιματική αλλαγή: Απογοητευτικό το χάσμα μεταξύ των εταιρικών υποσχέσεων και των αποτελεσμάτων

Κλιματική αλλαγή: Απογοητευτικό το χάσμα μεταξύ των εταιρικών υποσχέσεων και των αποτελεσμάτων
Climate change, conceptual illustration. (Photo by VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Πρόσφατη ανάλυση διαπίστωσε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040 δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις υποσχέσεις τους.

της Nicole Goodkind

Πάνω από 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040, δείχνοντας πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή. Αλλά μια πρόσφατη ανάλυση διαπίστωσε ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις υποσχέσεις τους.

Τα σχέδιά τους θα μειώσουν τις εκπομπές κατά μέσο όρο μόνο κατά 40%, σύμφωνα με την έκθεση του New Climate Institute, ενός ανεξάρτητου οργανισμού που προωθεί τις προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή είναι μια σημαντική μείωση, αλλά δεν πλησιάζει καθόλου τους δηλωμένους στόχους των εταιρειών.

«Ήμασταν αφελώς αισιόδοξοι για το τι θα μπορούσαμε να δούμε», δήλωσε ο Thomas Day, αναλυτής στο New Climate Institute και συγγραφέας της μελέτης. «Απογοητευτήκαμε που δεν βρήκαμε πολύ περισσότερη δημιουργικότητα από αυτή που περιμέναμε να βρούμε».

Η έκθεση εξέτασε τα κλιματικά σχέδια 25 μεγάλων και υψηλού προφίλ εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Google και Walmart. Πολλές από αυτές τις εταιρείες σχεδίαζαν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές με την αγορά πιστώσεων από έργα που απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Το πρόβλημα, είπαν οι ερευνητές, είναι ότι πολλά από αυτά τα πρότζεκτ είναι αναξιόπιστα και υπόσχονται πολλά. «Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εταιρειών βασίζονται σε δασικές και άλλες βιολογικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν εύκολα να ανατραπούν, για παράδειγμα, από μια δασική πυρκαγιά», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ μπροστά απ’ ό,τι κάνουν πολλές μεγάλες χώρες για να αποτρέψουν την περαιτέρω καταστροφή που προκαλούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η κλιματική αλλαγή. Η έκθεση, ανέφεραν ορισμένες εταιρείες, δεν έλαβε υπόψη της όλα τα σχέδιά τους.

Η GlaxoSmithKline, για παράδειγμα, δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για να επιτύχει τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές. Σύμφωνα με το σχέδιό της, η εταιρεία θα μειώσει το ήμισυ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2028 έως το 2030. Έτσι, ενώ ο φαρμακευτικός γίγαντας μπορεί να μην φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο σήμερα, οι προσπάθειές του θα επιταχυνθούν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Εντωμεταξύ, η έκθεση διαπίστωσε ότι το σχέδιο της Amazon για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα είναι «χαμηλής ακεραιότητας», πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο της. Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται να επιτύχει τον καθαρό μηδενικό στόχο της έως το 2040, μια δεκαετία πριν από την ημερομηνία που οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν ορίσει στη Συμφωνία του Παρισιού για να γίνουν οι χώρες τους καθαρά μηδενικών εκπομπών. Η Amazon σχεδιάζει να τροφοδοτεί τις δραστηριότητές της με 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2025, να παραδίδει τις μισές αποστολές της με net-zero τρόπο μέχρι το 2030, και να διαθέσει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης μέχρι το 2030, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, ο Day, από το New Climate Institute, λέει ότι οι εταιρείες επωφελούνται από την αντίληψη του κοινού ότι γίνονται πράσινες, ενώ κάνουν ελάχιστα πράγματα πέρα από το “business as usual” για να υποστηρίξουν με πράξεις τους ισχυρισμούς τους. «Ήμασταν πολύ απογοητευμένοι και εκπλαγήκαμε από το πόσα περιθώρια βελτίωσης υπήρχαν. Οι εταιρείες πρέπει να είναι πολύ πιο διαφανείς σχετικά με αυτούς τους στόχους», δήλωσε.

Πηγή: Fortune.com