Κλίντον εναντίον Μπους, σημειώσατε 1

REUTERS

Η Χίλαρι Κλίντον επικρατεί έναντι του Τζεμπ Μπους στην πρόθεση ψήφου των Αμερικανών για τις εκλογές του 2016.

Στο ερώτημα περί μιας ενδεχόμενης αναμέτρησης των δύο επικρατέστερων υποψηφίων του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές του 2016 κλήθηκαν να απαντήσουν οι Αμερικανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το CNN.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε το 54% των προθέσεων ψήφου έναντι του 41% που συγκέντρωσε ο Ρεπουμπλικάνος Τζεμπ Μπους.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και τελευταίο «ισχυρό χαρτί» της δυναστείας των Μπους, ανακοίνωσε την 16η Δεκεμβρίου ότι εξετάζει «ενεργά» το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο.

Μάλιστα η δημοτικότητά του αυξήθηκε, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Στις αρχές του έτους, είχε συγκεντρώσει το 36% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου έναντι της πρώην υπουργού Εξωτερικών, που δεν έχει ανακοινώσει τυπικά την υποψηφιότητά της.

Ο 61χρονος Τζεμπ Μπους διατηρεί το προβάδισμα έναντι πολλών Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα. Από τους 15 ενδεχόμενους υποψηφίους, κερδίζει το 23% των προτιμήσεων των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, από 14% το Νοέμβριο.

Ο δεύτερος επικρατέστερος, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, συγκεντρώνει το 13% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ακολουθούν ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι και ο γερουσιαστής Ραντ Πολ.

Η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015 με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων τους από πολλούς Ρεπουμπλικάνους, κυρίως γερουσιαστές, αλλά και από τη Χίλαρι Κλίντον.

Η 67χρονη πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζει να εκφωνεί ομιλίες, συχνά επ’ αμοιβή, σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, κυρίως σε συνέδρια και σε πανεπιστήμια. Αλλά δεν έχει κλείσει καμιά εκδήλωση εντός του 2015. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιη την υποψηφιότητά της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για το CNN σε δείγμα 1.011 ενηλίκων με περιθώριο στατιστικού λάθους ±3%.