«Κληρώνει» για τα εργασιακά

«Κληρώνει» για τα εργασιακά
Η υπουργός εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου κατά την άφιξή της για την συνάντησή της με τους θεσμούς για τα εργασιακά, Αθήνα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Αρχίζουν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών με επίκεντρο τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά. 

Με τα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς και τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας, αλλά και θέματα του υπουργείου Παιδείας, αρχίζουν εκ νέου μετά το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Τις προηγούμενες τρεις ημέρες δεν υπήρξαν συναντήσεις, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων συνέτασσαν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέδωσαν στην ελληνική πλευρά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.