Κλείσιμο αξιολόγησης με «άρωμα» νέων μόνιμων μέτρων- φωτιά

Κλείσιμο αξιολόγησης με «άρωμα» νέων μόνιμων μέτρων- φωτιά

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει την απαίτηση ψήφισης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.

Οι προσδοκίες για να επιτυχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχουν αρχίσει και απομακρύνονται καθώς ναι μεν, υπάρχει πρόοδος αλλά παραμένουν κάποια καίρια ζητήματα στα οποία θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση αδυνατούν να βρουν «κοινό τόπο».

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περιλαμβάνει την απαίτηση ψήφισης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο το 2018, αλλά και καθένα από τα επόμενα χρόνια έως και το 2020.

Πιο συνγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μνημόνιο “plus” προϋποθέτει:

  • Αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.
  • Κατάργηση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων. Η σχετική εξουσία μεταβιβάζεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο μετέχουν με ίση εκπροσώπηση κράτος, εργαζόμενοι και εργοδότες. Το Συμβούλιο αυτό όμως δεν θα μπορεί να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, παρά μόνο θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Αν μάλιστα το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης, οι απολύσεις θα μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τρίμηνο.
  • Ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
  • Αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες της περιόδου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας.
  • Διαδικασίες εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).
  • Συγκρότηση ειδικής ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής η οποία έως τον Ιούνιο του 2017 θα παραδώσει πόρισμα αναφορικά με έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Άμεση πρόσληψη συμβούλων για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, το 5% του ΟΤΕ και το 30% του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
  • Υποχρέωση για κατασκευή και λειτουργία έξι νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας, Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμονικό).
  • Το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας για το Ελληνικό έως τον Ιούνιο του 2017.
  • Η αλλαγή της νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης η επιλογή έως τον Μάρτιο του 2017 του ΔΣ της ΕΔΗΣ.
  • Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.