Κλείσιμο της αξιολόγησης ως τις 12 Απριλίου βλέπει η Κομισιόν

Κλείσιμο της αξιολόγησης ως τις 12 Απριλίου βλέπει η Κομισιόν
Ο Ντέκλαν Κοστέλο (Δ), εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής για την Ελλάδα, αντικαταστάτης του Ματίας Μορς , φθάνει στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Αθήνα Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο θεωρεί ότι και το θέμα του χρέους μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η συμφωνία μπορεί να κλείσει έως τις 12 Απριλίου. Αυτό εκτιμούν κυβέρνηση και Κομισιόν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλλο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που ερευνούν τις πολιτικές της τρόικας.

Ο Ντέκλαν Κοστέλλο, μάλιστα εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μαζί με την αξιολόγηση θα ανοίξει -και θα ολοκληρωθεί σύντομα- και η συζήτηση για το χρέος.

Ο ένας από τους τέσσερις του κουαρτέτου, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και “ανακρίνεται” από την επιτροπή των ευρωβουλευτών, που έχει αναλάβει να διερευνήσει τις πολιτικές που ακολούθησαν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στις χώρες, που εφάρμοσαν Μνημόνια.

“Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε όλα τα θέματα. Η απόσταση που μας χωρίζει είναι λίγων ημερών. Η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα” ήταν η εκτίμησή του, όπως την μεταφέρουν οι συνομιλητές του.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει ίσως και πριν από το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εφόσον, όπως λένε κυβερνητικές πηγές υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι δανειστές δεν θα μπλοκάρουν τη συμφωνία.

“Αγκάθι”, πάντως, παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η οποία θα κριθεί από τις συζητήσεις, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι του Ταμείου παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους ότι για να συμμετάσχουν με δάνειο προς την Ελλάδα, θα πρέπει να λάβουν έμπρακτες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ότι τα όποια δημοσιονομικά κενά θα καλυφθούν είτε από νέα δάνεια, είτε από γενναία ελάφρυνση χρέους. Σε αυτή τη φάση, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν τίποτα από τα δύο, όμως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν και μία…“μη λύση”.

Για το λόγο αυτό, φουντώνει το σενάριο μιας “μεσοβέζικης λύσης”, που θα κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και θα κλείνει την αξιολόγηση, με ή χωρίς το ΔΝΤ.