Kοιτάζοντας το καλάθι της ΔΕΘ
- 18/07/2025, 11:16
- SHARE

Η πολιτική πιάτσα έχει ήδη μπει σε ρυθμούς ΔΕΘ. Αυτό δεν είναι κάποιας μορφής υπερβολή. Θα το ακούσεις στο καφενείο της βουλής αλλά και στα διάφορα καφέ πέριξ του Συντάγματος όπου συχνάζουν κυβερνητικοί και άλλοι. Εξηγούμαι:
Η πολιτική ατζέντα διαμορφώνεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο οποίο η κυβέρνηση είδε άλλη μια κάμψη στο πρόσφατο κύμα των δημοσκοπήσεων, απόρροια της δικής της αδυναμίας να συμμαζέψει τις χρόνιες παθογένειες της διοίκησης. Ταυτόχρονα και στην εξωτερική πολιτική, ένα από τα πεδία όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέγραφε διαχρονικά υψηλή αποδοχή, προκύπτει αρνητική δημοσιότητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται και εσωκομματική γκρίνια. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα με δικές της πρωτοβουλίες και κινήσεις, αυτή κυριαρχείται από ειδήσεις που δεν την ευνοούν.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο διακοπών που για την μέση ελληνική οικογένεια μετατρέπεται σε κοστοβόρο άσκηση. Το κύμα ακρίβειας έχει σαρώσει κόστος διαμονής και μεταφορών κι η πίεση αυτή μεταφέρεται στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημα να εξαντλείται και τη δυνατότητα αποταμιεύσεων να απομακρύνεται.
Ένα δύσκολο καλοκαίρι
04/07/2025Την ίδια στιγμή τα φορολογικά έσοδα σημειώνουν ρεκόρ κάθε χρόνο – αποτέλεσμα της εκτεταμένης πλέον χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και φορολογικής συμμόρφωσης που αυτή επιφέρει. Η κυβέρνηση έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά τα 4,5 δις ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο που αποδεικνύει πως τα μέτρα αυτά αποδίδουν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός θα ανέβει τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ για να εξηγήσει την οικονομική πολιτική που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία – ωστόσο το κρίσιμο κομμάτι αφορά στο 2016 και στο πώς θα διαμορφωθούν οι οικονομικές συνθήκες που θα οδηγήσουν σε εκλογές. Στην διάρκεια της τελευταίας εξαετίας η κυβέρνηση φρόντισε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, συνταξιούχους, ένστολους αλλά και δημόσιους υπαλλήλους. Τώρα έρχεται μάλλον η σειρά της ευρύτερης μεσαίας τάξης η οποία περιμένει γενναίες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές – ειδικά της μισθωτής εργασίας. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, οι αυξήσεις που μπορεί να δουν οι υπάλληλοι που σήμερα κερδίζουν 2 ή 2μιισι χιλιάδες ευρώ θα είναι γενναίες. Και θα έχουν άμεση ισχύ αφού θα αφορούν τη μισθοδοσία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2026. Θα πρόκειται για τη χρονιά που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία με την οποία οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη το 2027.