Οι «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Οι «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τι δε δέχεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις των δανειστών.

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο υπουργείο Οικονομικών, αφού η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη  δεν πραγματοποιήθηκε. Ο υπουργός Εργασίας, μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Πέμπτης, όπου είχε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, η οποία διήρκησε έως τις 10.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο υπουργών εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δύο ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση. Τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι, μετά την ανάθεση της ευθύνης για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, που έως τώρα μπορούσε να ασκήσει «βέτο», έχει ουσιαστικά αρθεί και έχει ικανοποιηθεί η βασική απαίτηση της τρόικας να μην υπάρχει κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές. Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη: Δήλωση «επαρκούς προόδου» αναζητεί η κυβέρνηση

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης
Όπως αποκάλυψε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν δέχεται να νομοθετήσει:
– Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
– Για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015
– Για να αλλάξει η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το γάλα.

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα. Προσθέτοντας, ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες συζητήσεις την Κυριακή στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της προετοιμασίας του Eurogroup της Δευτέρας) με αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κατά πολύ υψηλότερα ιστάμενους των κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, ο γενικότερος σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής δεν προβλέπει έξοδο της χώρας στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό κατά το α΄ εξάμηνο εφέτος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για έξοδο στις αγορές από το β΄ εξάμηνο.

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών