«Κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου το ασφαλιστικό

«Κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου το ασφαλιστικό

Πιέζουν οι δανειστές για μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας - Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης. 

«Αγεφύρωτες» παραμένουν μέχρι στιγμής οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αρνητική σε μέτρα που παραπέμπουν σε ένα νέο μνημόνιο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θέματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό, όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, «βολιδοσκοπήθηκαν» από την πλευρά των δανειστών.

«Κόκκινη γραμμή» για το Μέγαρο Μαξίμου είναι τα εργασιακά, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τον Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε να το υπενθυμίζει και στη σημερινή συνέντευξη του στην «Real News».

Στόχος της Αθήνας είναι να κλείσει το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να πάρει η κυβέρνηση έως τις 8 Απριλίου δόση ενός δισ. ευρω. . Μόλις στις 9 του μήνα, πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και για τόκους συνολικά άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, βλέπουν «φως» στις διαπραγματεύσεις και εκτιμούν ότι είναι δυνατή η άμεση αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα στις 8 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διασυνδεθούν με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.

Για δύσκολη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο κύκλοι των Βρυξελλών, την ώρα που στην Αθήνα το Μαξίμου διαρρέει πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαφωνιών. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, υπήρξε απαίτηση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Το Μαξίμου όμως δεν συζητά περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί ήδη τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά.

Στα «αγκάθια» συγκαταλέγεται επίσης η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία. Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι παρά τις πιέσεις για ανατροπές στο ΦΠΑ, δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις: «H διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ. Αντιθέτων, να περιμένετε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ ως τον Ιούνιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Διαβάστε ακόμη: 

Βαθαίνει το έλλειµµα ασφάλισης του Έλληνα

Ασφαλιστικό: Ένα «αγκάθι» που ακόμη τρυπάει