«Κόλαφος» ο ΠΟΥ για τα εμβόλια: «Ηθική αποτυχία» στη διανομή τους- Κίνδυνος παράτασης της πανδημίας

«Κόλαφος» ο ΠΟΥ για τα εμβόλια: «Ηθική αποτυχία» στη διανομή τους- Κίνδυνος παράτασης της πανδημίας
epa08364179 The logo and building of the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 April 2020. US President Donald Trump announced that he has instructed his administration to halt funding to the WHO. The American president criticizes the World Health Organization for its mismanagement of the Coronavirus pandemic Covid-19. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια προσέγγιση του τύπου «εγώ πρώτος» θέτει σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου ενώ διακινδυνεύει να παρατείνει την πανδημία, τονίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» ως προς τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή «κινδυνεύουν σοβαρά», την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο. «Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή», τόνισε ο ίδιος.

Μια προσέγγιση του τύπου «εγώ πρώτος» εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη. «Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας», προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού.

Ο Τέντρος ανέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.