«Κολλημένη» σε χαμηλές στροφές η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Στο 0,2% το γ΄ τρίμηνο

«Κολλημένη» σε χαμηλές στροφές η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Στο 0,2% το γ΄ τρίμηνο
A European Commission flag is pictured on a table before a news conference after their meeting at the ICRC headquarters in Geneva October 28, 2013. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: POLITICS) - RTX14R9C
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,7% τον Οκτώβριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης διέψευσε τις προβλέψεις των οικονομολόγων περί επιβράδυνσής της το τρίτο τρίμηνο και αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι το ΑΕΠ της χώρας πιθανώς θα συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο, η ιταλική και η γαλλική οικονομία κατέγραψαν επιδόσεις υψηλότερες από το αναμενόμενο. Παράλληλα, η ισπανική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της Ευρωζώνης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, 0,2%, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σίγουρα δεν είναι λαμπρός, ωστόσο το γεγονός ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ίδιο ρυθμό που είχε αναπτυχθεί και το δεύτερο τρίμηνο δείχνει πως είναι περισσότερο ανθεκτική απ’ όσο νόμιζαν οι οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters και είχαν προβλέψει επιβράδυνσή της στο 0,1%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%. «Ο ρυθμός ανάπτυξης αποδείχθηκε λίγο υψηλότερος από το αναμενόμενο, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τη μεσοπρόθεσμη τάση της Ευρωζώνης. Εφόσον συνεχιστεί αυτό, ο πληθωρισμός θα αλλάξει κατεύθυνση και η ΕΚΤ θα δει τον στόχο της να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν πως είναι απίθανη μια ανάκαμψη της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο, αν και θα μπορούσε να υπάρξει κάποια επιστροφή της σταθερότητας το 2020 καθώς περιορίζεται η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και το εμπόριο», λέει ο Τζέιμι Ρας, οικονομολόγος του Bloomberg Intelligence. Ο οικονομολόγος Αντριου Κάνιγχαμ της Capital Economics είναι πιο απαισιόδοξος, λέγοντας ότι οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας υποδηλώνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρεθεί «επικίνδυνα κοντά στην ύφεση τα επόμενα τρίμηνα».

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,1% το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή όσο και το προηγούμενο, ωστόσο τουλάχιστον απέφυγε τη συρρίκνωση. Η δε ισπανική οικονομία μπορεί να αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή όσο και το δεύτερο, ωστόσο δεν βασίστηκε μόνο στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά και στις επενδύσεις. Την Τετάρτη, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

Τέλος, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,7% τον Οκτώβριο, από 0,8% τον Σεπτέμβριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων) αυξήθηκε ανέλπιστα στο 1,1% τον Οκτώβριο, αλλά δεν ξέφυγε από το εύρος διακύμανσης που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους.

Έντυπη