«Κόλλησαν» οι συνομιλίες για το Brexit. Άλυτα παραμένουν σημαντικά θέματα

«Κόλλησαν» οι συνομιλίες για το Brexit. Άλυτα παραμένουν σημαντικά θέματα
epa07924409 Michel Barnier (L), the EU's Chief Negotiator for the United Kingdom Exiting the European Union - dubbed Brexit -, and European Commissioner for Budget Guenther Oettinger (R) talk as they attend the weekly College of Commissioners meeting in Brussels, Belgium, 16 October 2019. Brexit talks continue in Brussels ahead of a EU summit scheduled for 17 and 18 October. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ευρωπαϊκές πηγές είπαν πως το ζήτημα της Ιρλανδίας και τα τελωνειακά θέμα παραμένουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία επί συμφωνίας διαζυγίου έχουν «κολλήσει», δήλωσαν πριν από λίγη ώρα ευρωπαϊκές πηγές.

Η διαφωνία αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυσιν, ειδικά ως προς το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και ορισμένα τελωνειακά θέματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αφού συνομίλησε σήμερα με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει ένας δρόμος για πιθανή συμφωνία, αλλά επίσης μένουν πολλά θέματα προς επίλυσιν, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε…», πρόσθεσε.

Μπαρνιέ: Μένουν ακόμη σημαντικά θέματα προς επίλυσιν

«Σημαντικά προς επίλυσιν θέματα» παραμένουν στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας διαζυγίου πριν από την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής απομακρύνεται.

«Σημαντικά θέματα προς διευθέτησιν» πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε σήμερα το πρωί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις τεχνικές συνομιλίες που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά την νύκτα και οι οποίες συνεχίζονται» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για «προβλήματα προς επίλυσιν» έκαναν επίσης λόγο τόσο η βρετανική όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι πλευρές θέλουν σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. «Υπάρχει ένας δρόμος προς πιθανή συμφωνία, αλλά μένουν πολλά προβλήματα προς διευθέτησιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος, αλλά μένει δουλειά να γίνει».

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με στόχο μία συμφωνία για το Brexit ξεκίνησαν και πάλι σήμερα, έπειτα από ολιγόωρη ανάπαυλα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών νωρίς το απόγευμα, την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου, θεωρητικά της τελευταίας πριν από το Brexit που έχει ορισθεί για την 31η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στα προς επίλυσιν προβλήματα, ο Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε…», πρόσθεσε.