Οι κολοσσοί του πετρελαίου και η Ελλάδα

Οι κολοσσοί του πετρελαίου και η Ελλάδα

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς σε Ιόνιο και Κρήτη - Αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά. 

Ισχυρό ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς για φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν εκφράσει τουλάχιστον τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σε κλειστό συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ για την ενεργειακή ασφάλεια και διπλωματία, σε αυτές τις περιοχές η εικόνα είναι καλύτερη απ΄ό,τι μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί επισήμως.

«Τα πράγματα στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει είναι καλύτερα απ’ ό,τι λέμε δημοσίως», φαίνεται να είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι για τις πληροφορίες αυτές είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού πως οι έρευνες ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες έγιναν σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, οπότε και θα αρχίσει να τρέχει η προθεσμία των έξι μηνών για την υποβολή των προσφορών.

Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευτεί στην Ελλάδα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το ενδιαφέρον της BP να συμμετάσχει στον διαγωνισμό στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης. Είπε ότι δεν είναι μόνον η ΒΡ, αλλά και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες που θα έλθουν στον διαγωνισμό.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μανιάτης συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ Bob Dudley, o οποίος τους ενημέρωσε ότι η εταιρεία εξετάζει στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό..

Διαβάστε ακόμη: 

Οι «πράσινοι» πετρελαιάδες