Kομισιόν: Ακόμη 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Kομισιόν: Ακόμη 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Συνολικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων.

Κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, ανακοινώθηκε η χορήγηση έκτακτης βοήθειας 180 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση του “προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη σίτιση” (ΕΣΤΙΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενωσιακή επιχείρηση βοήθειας στη χώρα η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς.

Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23 000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41 000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,

«Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε μια πιο ασφαλή, κανονική και αξιοπρεπή ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι χειροπιαστά και η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ιδιαίτερο φόρο τιμής αποτίω στους Έλληνες πολίτες και τους δημάρχους, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στους δήμους τους με μεγάλη κατανόηση και φροντίδα», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Έξι άλλες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Arbeiter-Samariter-Bund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές ΜΚΟ Μετάδραση και το Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άτυπη εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική περίθαλψη και προστασία.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. EUR, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.