Κομισιόν: Η Ελλάδα φταίει για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Κομισιόν: Η Ελλάδα φταίει για τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Έντονη χιονόπτωση στο hot spot προσφύγων και μεταναστών της Μόριας στη Λέσβο, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017. Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, που εντάθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Το σύνολο του οδικού δικτύου της Λέσβου είναι κλειστό, ενώ τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου καθαρίζουν τους δρόμους, που όμως πολύ σύντομα κλείνουν ξανά. Πολλά είναι και τα αποκλεισμένα χωριά. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά της δυτικής Λέσβου που σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, αλλά και χωριά της βόρειας Λέσβου. Χιόνι στρώθηκε ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τη θάλασσα. . ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την κατάσταση των τελευταίων ημερών και τις εικόνες για τις σκηνές μέσα στα χιόνια.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες σκηνές θάφτηκαν στο χιόνι η Κομισιόν, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Κληθείσα να σχολιάσει τις παρούσες συνθήκες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό απάντησε ότι η κατάσταση «είναι ανεπαρκής» και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές. Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», δήλωσε η Ν. Μπερτό.