Κομισιόν: Οι ΗΠΑ παρατείνουν την αβεβαιότητα της αγοράς – Δεν θα διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής

Κομισιόν: Οι ΗΠΑ παρατείνουν την αβεβαιότητα της αγοράς – Δεν θα διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής
epa06574136 (FILE) - A steel worker takes a steel sample at blast furnace 8 of German corporation ThyssenKrupp in Duisburg, Germany, 07 April 2017 (re-issued 02 March 2018). Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Παράταση ενός μηνός στην προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ε.Ε. αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι την 1η Ιουνίου την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (…) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση από τις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν «την αβεβαιότητα της αγοράς» με την απόφασή τους «Η αμερικανική απόφαση παρατείνει την αβεβαιότητα της αγοράς, η οποία ήδη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις», τόνισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τα μέτρα αυτά, διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την προστασία της εθνικής ασφάλειας».

«Η αυξημένη παραγωγή στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου δεν προέρχεται από την ΕΕ», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας ότι «αντίθετα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η ΕΕ έχει συνεργαστεί σε όλα τα πιθανά επίπεδα με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η Κομισιόν δήλωσε εξάλλου «διατεθειμένη να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα της πρόσβασης στην αγορά», όμως έθεσε και τα όριά της: «Ως εταίρος και μακροχρόνια φίλος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει την 8η Μαρτίου την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, εξαιρώντας από το μέτρο εξαρχής τον Καναδά και το Μεξικό. Στο τέλος του Μαρτίου, εξαίρεσε επίσης προσωρινά την ΕΕ. Η ισχύς αυτής της αρχικής εξαίρεσης εξέπνεε σήμερα, 1η Μαΐου.

Στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικό, η Ουάσιγνκτον είχε συνδέσει την οριστική εξαίρεση των εισαγωγών τους από τους δασμούς με την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα. Η επί της αρχής συμφωνία είχε ανακοινωθεί την 28η Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Σεούλ αποδέχθηκε μια ετήσια ποσόστωση 2,68 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δηλαδή το 70% του μέσου όρου των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών της τελευταίας τριετίας.

Ακόμη, η κυβέρνηση του Τραμπ ανέφερε ότι ενέκρινε «συμφωνίες επί της αρχής» με την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, οι «λεπτομέρειες» των οποίων θα «οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα».

Οριστική εξαίρεση από τους δασμούς ζητά το Βερολίνο
Και η Γερμανία ζήτησε σήμερα «οριστική εξαίρεση» από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. «Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως «εξακολουθεί να αναμένει την οριστική εξαίρεση» από τους δασμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Βερολίνο εκτίμησε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» η ΕΕ να συνεχίσει «τον διάλογο με τις ΗΠΑ» και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συζητήσει με τα κράτη μέλη για τη στάση που πρέπει να τηρήσει».

«Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου, κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Δείτε ακόμη:

Αμερικανικό «παζάρι» για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Πόσο θα επηρεάσουν την ελληνική βιομηχανία οι αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο