Κομισιόν: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει στις αρχές του έτους

Κομισιόν: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει στις αρχές του έτους
H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα εργαλείο που θα διασφαλίζει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα κυριαρχούν πλέον στις τιμές του ηλεκτρισμού», ανέφερε.

«Βλέπουμε σήμερα με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερα κράτη μέλη ζητούν ανώτατο όριο τιμών και η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ένα προσχέδιο εσωτερικού εγγράφου της ΕΕ που είδε το Bloomberg News νωρίτερα αυτό το έτος έδειξε ότι η Επιτροπή εξέτασε μια επιλογή περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου για να αποφύγει το «αφόρητα υψηλό» κόστος εάν η Ρωσία περιορίσει ή διακόψει σημαντικά τη ροή. Η θέσπιση μέγιστης ρυθμιζόμενης τιμής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα περιοριστεί στη διάρκειά της και η αγοραία τιμή θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο.