Κομισιόν: Οι νέες προτάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας βάζουν στο στόχαστρο και τον χρυσό

Κομισιόν: Οι νέες προτάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας βάζουν στο στόχαστρο και τον χρυσό
epa04185325 Fake gold bars as parts of a rebuilt US Camp are displayed in Potsdam, Germany, 29 April 2014. The film set for 'Monuments Men - Unusual Heros' is newly exhibited at Filmpark Babelsberg. EPA/Ralf Hirschberger Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα δέσμη μέτρων εισάγει νέα απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ ενισχύει τους ελέγχους εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα Παρασκευή νέα δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι πακέτων κυρώσεων ευρείας κλίμακας και άνευ προηγουμένου κατά της Ρωσίας.

Η σημερινή δέσμη μέτρων «συντήρηση και ευθυγράμμιση», αναφέρει η Κομισιόν, διευκρινίζει σειρά διατάξεων για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου των διαχειριστών και την επιβολή της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με εκείνες των συμμάχων και των εταίρων μας, ιδίως της G7. Είναι σημαντικό ότι επαναλαμβάνεται η αποφασιστική στάση της Επιτροπής για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε την αυστηροποίηση των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, την πιο αποτελεσματική εφαρμογή και την παράτασή τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές και επώδυνες. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Το σημερινό πακέτο αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Εκτός απ’ αυτά τα μέτρα, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την εισαγωγή περισσότερων φυσικών προσώπων και οντοτήτων στον κατάλογο, για το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και τον περιορισμένο της δυνατότητάς τους να ταξιδεύουν».

Η νέα δέσμη μέτρων εισάγει νέα απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ ενισχύει τους ελέγχους εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7. Θα ενισχύσει επίσης τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για αυστηρότερο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν.

Επαναλαμβάνεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και Ρωσίας. Ομοίως, διευκρινίζεται το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων.

Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Η δέσμη θα συζητηθεί από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο, ενόψει της έγκρισής της.