Κομισιόν κατά Τουσκ για το προσφυγικό

Κομισιόν κατά Τουσκ για το προσφυγικό
epa06278209 European Council President Donald Tusk (L) and EU Commission President Jean-Claude Juncker (R) leave after addressing a press briefing on the second day of the European Council Meeting in Brussels, Belgium, 20 October 2017. European leaders met in Brussels on 19 and 20 October 2017 to discuss most pressing issues, including migration, defence, foreign affairs and digitalisation and to review the latest developments in the negotiations following the United Kingdom's notification of its intention to leave the EU. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε αντίθετος στην κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την μετεγκατάταση προσφύγων.

 

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με το σημείωμα του Προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική», ανέφερε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονομένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως μία ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως το σημείωμα που διένειμε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

«Η Επιτροπή διαφωνεί απόλυτα με τη δήλωση ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, ήταν αναποτελεσματικός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων προς μετεγκατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστατεύει το νόμο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο . «Η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νομιμότητα της οποίας έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπενθύμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα είναι εφικτή μόνο αν υπάρχει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Διαβάστε ακόμη: Θύελλα αντιδράσεων κατά Τουσκ για το μεταναστευτικό