Κομισιόν: Σημαντικές οι αποκλίσεις του ιταλικού προϋπολογισμού – «Ο Γιούνκερ ας πιει έναν καφέ» απαντά ο Σαλβίνι

Κομισιόν: Σημαντικές οι αποκλίσεις του ιταλικού προϋπολογισμού – «Ο Γιούνκερ ας πιει έναν καφέ» απαντά ο Σαλβίνι
epa07095935 Italian premier Giuseppe Conte (L) with Italy's interior minister Matteo Salvini during the press conference on the fiscal maneuver at Chigi Palace, Rome, Italy, 15 October 2018. 'The idea that this maneuver wants to blow up Europe is totally unfounded, and in fact in the debate with Europe we do not talk about it' stated Italian Minister of the Economy, Giovanni Tria, in the press conference at the end of the cdm on the maneuver and the tax decree. EPA/GIUSEPPE LAMI

Κλιμακώνεται η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών μετά την κατάθεση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού στην Ευρ. Επιτροπή.

«Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα της Ευρωζώνης, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι η Επιτροπή έχει ανταλλάξει επιστολές με τις ιταλικές Αρχές. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, οι ιταλικές Αρχές είχαν ενημερώσει για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2019 και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή απάντησε στην Ιταλία ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Η Επιτροπή έλαβε χθες βράδυ το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας χωρίς αλλαγές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του προς Ιταλούς δημοσιογράφους είπε πως δεν είναι δεκτό η Ευρ. Επιτροπή να κάνει δεκτό το σχέδιου του ιταλικού προϋπολογισμού ως έχει. «Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα».

Μετά από τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι θέλησε να απαντήσει στις σημερινές δηλώσεις του Γιούνκερ. «Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ», είπε ο Σαλβίνι. «Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Εν τω μεταξύ έχει ανακοινωθεί ότι ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Ρώμη στις 18 και 19 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσει με την ιταλική κυβέρνηση το ζήτημα του προϋπολογισμού.