Κομισιόν: Συμφωνία με την Ελλάδα, επιτέλους μπαίνουμε στην τελική ευθεία

Κομισιόν: Συμφωνία με την Ελλάδα, επιτέλους μπαίνουμε στην τελική ευθεία

Για εξαιρετικά καλά νέα για την Αθήνα κάνουν λόγο Μοσκοβισί και Σεντένο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Eurogroup, στις 24 Μαΐου και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από μια άλλη συνάντηση στις 21 Ιουνίου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας SLA:

Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018.

Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες.

«Η σημερινή συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού στην Αθήνα είναι εξαιρετικά νέα πριν ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη», αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε δήλωσή του. «Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για τη σκληρή δουλειά τους και την ομαλή συνεργασία τους», σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και της τελικής αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του χρέους».

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν εγκαίρως για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου όλες τις δράσεις που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής της εβδομάδας.

«Μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα είναι επιτέλους στην τελική ευθεία. Πρέπει όλοι να εργαστούμε εντατικά τις προσεχείς εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε μια συνολική συμφωνία που θα θέσει την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο», καταλήγει η δήλωση του Π. Μοσκοβισί.

Μάριο Σεντένο: Καλά νέα για την Αθήνα

Τα «καλά νέα» της επίτευξης συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup,Μάριο Σεντένο.

«Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλαδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ένα βήμα πιο κοντα σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», γράφει ο Μ. Σεντένο στο μήνυμά του στο Twitter.