Κομισιόν: Το «σήμα» για δημοσιονομική ευελιξία και τα ορόσημα για την Αθήνα

Κομισιόν: Το «σήμα» για δημοσιονομική ευελιξία και τα ορόσημα για την Αθήνα
European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during a debate on "The State of the European Union" as part of a European parliament plenary session in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2022. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) Photo: AFP
Στην τελική ευθεία το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Το αντίβαρο στο ενεργειακό πακέτο και τα ορόσημα του Οκτωβρίου.

Προσδοκίες καλλιεργεί στην Αθήνα η δημοσιονομική ευελιξία που σχεδιάζει να προωθήσει η Κομισιόν, σε μια συγκυρία που οι απαιτήσεις του ενεργειακού πακέτου στήριξης αυξάνονται όσο διαρκεί ο πόλεμος ασκώντας πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και περιορίζοντας τη δυναμική επιταχυντών του ΑΕΠ όπως οι εξαγωγές ή τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, όπως συμπέρανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο για τις ουκρανικές εξαγωγές, ειδικά στις φτωχές χώρες.

Αυτό έχει κατά νου και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε στην χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν προαναγγέλλοντας την παρουσίαση νέων προτάσεων οικονομικής διακυβέρνησης από τον Οκτώβριο. “Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που θα μπορούν να τους ακολουθούν όλοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες που θα καθιστούν δυνατές τις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά παράλληλα θα προστατεύουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Πρόκειται για ένα θετικό “σινιάλο” για την Ελλάδα που έχει να διαχειριστεί υψηλό χρέος σε περιβάλλον πληθωρισμού και αυξητικών τάσεων των επιτοκίων – παρά τις διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές απαιτήσεις του σε ετήσια βάση και το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, άνω των 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα παραπάνω συνεκτιμώνται στις διεργασίες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2023, προσχέδιο του οποίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και στην Κομισιόν τον επόμενο μήνα. Στα θετικά προσμετράται ο ρυθμός ανάπτυξης, που αναμένεται στο 5,3% ή και υψηλότερα το 2022 αποτελώντας μια παρακαταθήκη για το 2023. Στο επίκεντρο των διεργασιών είναι τα σενάρια για το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο ο στόχος του 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 που είχε τεθεί τον Απρίλιο, δείχνει ανέφικτος υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η επιδοματική πολιτική για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας στην αγορά. Καθώς η ΕΕ επεξεργάζεται προτάσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων με διεύρυνση των ελλειμμάτων περιορίζονται κατά κάποιον τρόπο οι ανησυχίες της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα θα τεθούν υπόψη των θεσμών, εκπρόσωποι των οποίων έχουν επίσημο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις 10 Οκτωβρίου. Νωρίτερα τεχνικά κλιμάκια θα προετοιμάζουν τη συνεργασία για τον έλεγχο των εκκρεμοτήτων με τα προαπαιτούμενα, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία δόση από τον ESM, του Δεκεμβρίου, 740 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι θα έχει προηγηθεί στις 3 Οκτωβρίου η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού ενώ την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Eurogroup.