Κομισιόν: «Τραγικό γεγονός» η πυρκαγιά στη Μόρια

Κομισιόν: «Τραγικό γεγονός» η πυρκαγιά στη Μόρια
Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μόρια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς εντός του καταυλισμού, Λέσβος, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2019..Αυτή τη στιγμή ομάδα μεταναστών και προσφύγων επιχειρούν να καταλάβουν το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του καταυλισμού. Στο Κέντρο Υγείας της Μόριας μεταφέρθηκε απανθρακβωμένη σορός και διενεργείται εξέταση από ιατροδικαστή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ υπάρχει και δεύτερη σορός. Στη Λέσβο μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προχωρά η επιχείρηση αποσυμφόρησης του προσφυγικού καταυλισμού μετά τη φονική πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της και 18 άτομα να τραυματιστούν.

Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό του παιδιού της στη Μόρια από πυρκαγιά, δηλώνοντας ετοιμότητα για περαιτέρω υποστήριξη των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».

«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης», επισήμανε η ίδια, χαιρετίζοντας τα μετρά που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.

«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε επίσης ότι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν το εν λόγω θέμα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Σεχόφερ και της Γαλλίας, Kριστόφ Καστανέρ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Διακόσιοι αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα από τη Μόρια για Πειραιά

Τρίτη επιχείρηση σήμερα μέσα σε μια εβδομάδα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Μόριας. 200 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες μετακινούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη. Ενώ όπως ανακοινώθηκε ετοιμάζεται η αναχώρηση άλλων 400 την ερχόμενη Κυριακή.

Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω των χθεσινών γεγονότων, άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Ελληνικού Στρατού. Στη συνέχεια οι 200 αιτούντες άσυλο θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά. Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Νέες αφίξεις

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο οι ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου παρέμειναν υψηλές. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ως χθες τα μεσάνυχτα, στη Λέσβο πέρασαν 217 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο 43 και στη Σάμο 114. Σήμερα από τα μεσάνυχτα οι ροές είναι πολύ χαμηλές. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το μεσημέρι στη Λέσβο πέρασαν 14 άτομα, στη Σάμο 51 και στη Χίο κανένας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ