Κομισιόν: «Ξεκλειδώνει» το όριο του ελλείμματος- Αναμένονται ανακοινώσεις

Κομισιόν: «Ξεκλειδώνει» το όριο του ελλείμματος- Αναμένονται ανακοινώσεις
epa08268919 European Commission President Ursula von der Leyen gives a press briefing after a weekly college meeting of the European Commission focusing on Climate Law in Brussels, Belgium, 04 March 2020. The European Commission will adopt its proposal for a Climate Law, increasing the 2030 emissions reduction target, according to reports. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων Βάλντις Ντομπρόφσκις αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα στις 14.00. Αίρεται το Σύμφωνο Σταθερότητας για όσο χρειαστεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα επισήμως μέτρα που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσουν ελεύθερα τις δαπάνες για να υποστηρίξουν τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα μέτρα θα δώσουν το πράσινο φως για δαπάνες που δημιουργούν έλλειμμα και επίσης θα προσφέρουν σε χώρες που συνήθως είναι απρόθυμες να δαπανήσουν, όπως η Γερμανία, ένα επιχείρημα για να ξεκλειδώσουν τους οικονομικούς πόρους σε μία συντονισμένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κίνηση δημοσιονομικής τόνωσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων Βάλντις Ντομπρόφσκις αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα στις 13.00 ώρα Βρυξελλών (14.00 ώρα Ελλάδος).

Έπειτα από έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ήδη ορισμένες από τις προτάσεις-κλειδιά, που περιλαμβάνουν την χρήση υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων για την υποστήριξη πληττόμενων τομέων και μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και των ρυθμίσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται επίσης να προτείνει σχέδιο για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να διατηρήσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και οφείλουν να διατηρήσουν το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν ήδη στις χώρες μέλη να αυξάνουν τις δαπάνες σε έκτακτες καταστάσεις. Η Κομισιόν αναμένεται να επαναδιατυπώσει αυτήν την αρχή, δηλώνοντας απερίφραστα ότι η κρίση της επιδημίας απαιτεί κατ’ εξαίρεσιν δαπάνες.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την κρατική βοήθεια περιορίζουν την χορήγηση επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχέρεια , αλλά επιτρέπουν επίσης την έκτακτη οικονομική υποστήριξη υπό ορισμένες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβεβαιώσει ότι αυτοί οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας θα χαλαρώσουν προσωρινά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αφού η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε την Τρίτη ότι η Επιτροπή είναι ανοικτή στην χορήγηση αποζημιώσεων προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για να είναι αυτά τα μέτρα αποτελεσματικά θα πρέπει οι κυβερνήσεις με μεγάλη οικονομική ισχύ, όπως η Γερμανία, να αποφασίσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους και κατά συντονισμένο τρόπο.

Ιταλία

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα εγκρίνει σήμερα, με νέο υπουργικό συμβούλιο, μέτρα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.

Όπως μεταδίδουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

«Η δημόσια οικονομία μας είναι σε θέση να αντέξει το βάρος της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.

Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.

Σταματά, τέλος, η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.