Κομβική η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Κομβική η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού
Πεζή φορώντας μάσκα και γάντια προστασίας περπατά προς την πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Τρίτη 5 Μαϊου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μικρή ανάσα από τη χθεσινή μείωση των κρουσμάτων αλλά και προβληματισμός για τη συνέχεια. Στο τραπέζι η επιβολή πρόσθετων μέτρων απέναντι στην πανδημία. Έως 15.000 οι ασυμπτωματικοί που δεν το γνωρίζουν.

Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να είναι κομβική ως προς τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ότι αφορά τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο ζήτημα της ανάσχεσης της διασποράς, μετά και το πρώτο κύμα επιστροφής των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναμένεται να αναφερθεί το μεσημέρι και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24 Αυγούστου με τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ να κλείνουν στις 24:00 στην Αττική, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας, «πλαφόν» 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, αλλά και τοπικά «lockdown» όπου κρίθηκε απαραίτητο.

H κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, όπως διατυπώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης για τον Covid-19, με τον πρωθυπουργό να ζητά επίσης την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.

Ήδη, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος υποδεικνύεται η χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την εκτίμηση ότι υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 15.000 ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού, ειδικά νέοι σε ηλικία, που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι, και μπορούν να τον μεταδώσουν, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους κρίνεται ήδη ως θετική κάτι που αποτυπώνεται στην πρώτη μείωση της διασποράς έπειτα από πέντε μέρες καταγραφής υψηλών αριθμών.