Κωνσταντίνος Οικονόμου (Marine Tours): Τα επαγγελματικά ταξίδια επιστρέφουν στην κανονικότητα

Κωνσταντίνος Οικονόμου (Marine Tours): Τα επαγγελματικά ταξίδια επιστρέφουν στην κανονικότητα
Κωνσταντίνος Οικονόμου
Το νέο ταξιδιωτικό τοπίο στην post-covid εποχή και η επάνοδος των business trips.

Από το 1980 που έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στην αγορά, η Marine Toursέχει καθιερωθεί ως πρότυπος ταξιδιωτικός οργανισμός με εξειδίκευση στα επαγγελματικά ταξίδια. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που ξεπερνά τα 40 χρόνια, έχει χτίσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 1.000 οργανισμούς που απευθύνονται στους ανθρώπους της για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ταξιδιών για επαγγελματικούς σκοπούς.

Η επιτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού από την  πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρείας, η διοίκηση είχε την ανησυχία και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί και να προσφέρει μια διαφορετική πρόταση. Διευρύνοντας διαρκώς το φάσμα των υπηρεσιών της, αναδείχτηκε  πρωτοπόρος στον χώρο του Travel Management στην Ελλάδα, ενώ υψηλή εξειδίκευση, πέρα από τα ταξίδια επιχειρήσεων (Corporate Travel), διαθέτει στο Marine & Offshore Travel, δηλαδή στα ταξίδια πληρωμάτων και ναυτιλιακών στελεχών, καθώς και στις υπηρεσίες MICE.

Ο CEO του Ομίλου Marine Tours, Κωνσταντίνος Οικονόμου, μιλά στο Fortune Greece για την επαγγελματική διαδρομή του, για το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στην ταξιδιωτική αγορά από την έλευση της πανδημίας και μετά, καθώς επίσης και για την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με την ΒCD ERM, μέλος του παγκοσμίου ταξιδιωτικού οργανισμού, BCD Travel.

Κύριε Οικονόμου, ο πελάτης σήμερα θέλει ευελιξία και προσωποποιημένη εμπειρία. Γιατί να επιλέξει την Marine Tours; Ποιο το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού;

Η Marine Tours ανάγει τα επαγγελματικά ταξίδια σε κάτι πολύ περισσότερο από μία διαδικασία. Τα μεταμορφώνει σε ισχυρό εργαλείο για τις εταιρείες, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους τους και συμβάλλοντας στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους.

Πρεσβεύουμε αδιαπραγμάτευτα το τρίπτυχο προσωπική εξυπηρέτηση – αμεσότητα – και (προπάντων) αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύξαμε την πλέον εξειδικευμένη μεθοδολογία travel management, μια μεθοδολογία δοκιμασμένη από την πορεία μας των 40 και πλέον ετών – και όλο και πιο εξελιγμένη. Είμαστε δίπλα στους πελάτες μας με εξατομικευμένες υπηρεσίες και υποστήριξη σε κάθε βήμα του ταξιδιού τους και σε κάθε σημείο του πλανήτη. Εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη σχέση ποιότητας ταξιδιού και κόστους. Ανταποκρινόμαστε ταχύτατα σε κάθε ζητούμενο και σε κάθε έκτακτο γεγονός ή κρίση, θωρακίζοντας την ασφάλειά τους.

Είναι γεγονός πως η πανδημία και οι υγειονομικοί – ταξιδιωτικοί περιορισμοί επηρέασαν στον μέγιστο βαθμό την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Η στέρηση, ωστόσο, έχει οδηγήσει σε ένα travel revenge με τους τουρίστες να επενδύουν σε ταξίδια αναψυχής. Τι συμβαίνει στον τομέα του business travel, όπου οι δια ζώσης επαφές αντικαταστάθηκαν από συσκέψεις μέσω zoom;

Ξέρουμε ότι η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση υβριδικών μοντέλων απασχόλησης και λειτουργίας για τις επιχειρήσεις. Όλοι όμως είδαμε, μέσα από αυτή την εμπειρία, ότι η προσωπική επαφή είναι αναντικατάστατη.  Μπορεί οι ψηφιακές συναντήσεις να προσφέρουν ευκολία και αμεσότητα, ωστόσο η προσωπική επαφή ήταν, είναι και θα είναι καταλυτική, όταν πρόκειται για την  καλλιέργεια επιτυχημένων και επωφελών εμπορικών σχέσεων.

Ιδίως στην περίπτωση των επιχειρηματικών ταξιδιών και από την δική μας εμπειρία και επαφή με τους πελάτες μας, βιώνουμε την πολύ μεγάλη τους προσμονή για επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια και στα οφέλη που αυτά έχουν για τον οργανισμό τους.

Πώς διαμορφώνεται πλέον το σκηνικό στον κλάδο σας και τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσει η Marine Tours προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς και τις απώλειες των προηγούμενων ετών και ταυτόχρονα να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της;

Στην περίοδο της πανδημίας, το εταιρικό ταξίδι επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα. Ιδίως το 2020 η πτώση του κλάδου άγγιξε το -95% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τότε η βελτίωση είναι σημαντική. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι επιδόσεις του κλάδου αναμένεται να φτάσουν στο 70% του κύκλου εργασιών του 2019 και στο 60% του αριθμού ταξιδίων του εν λόγω έτους. Πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη υψηλής ιολογικής βαρύτητας, που να αλλάξει άρδην τα δεδομένα του ταξιδιού ή δεν θα κλιμακωθεί η γεωπολιτική κρίση.

Ακόμα πιο ευνοϊκά είναι τα πράγματα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, o  αριθμός ταξιδίων της οποίας αγγίζει ήδη το 80% του 2019. Τα πληρώματα ταξιδεύουν κανονικά εν μέσω του crew rotation, ενώ αυξητική τάση έχει πλέον και το segment των ταξιδιών στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα νούμερα του 2019. Ποια η αίσθηση η δική σας;

Οι επιδόσεις του τουρισμού μας φέτος υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Ο στόχος να ανακτηθεί το “χαμένο έδαφος” λόγω της πανδημίας, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω, με τις εισπράξεις του κλάδου να θυμίζουν εποχές προ πανδημίας και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έσοδα ύψους 20 δισ. ευρώ έως το τέλος της σεζόν.

Ασφαλώς είναι πρώιμο να προβλέψουμε την πορεία του τουρισμού κατά το επόμενο έτος, ιδίως μάλιστα εάν ληφθούν υπόψη αστάθμητοι παράγοντες που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις σε γεωπολιτικό και υγειονομικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κρίνοντας και από τη σπουδαία τουριστική επιτυχία της χώρας μας φέτος, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2023 και την πορεία του κλάδου.

Πρόσφατα ανακοινώσατε την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με την ΒCD ERM, μέλος του παγκοσμίου ταξιδιωτικού οργανισμού, BCD Travel. Τι αλλάζει πρακτικά για την εταιρεία;

Πρόκειται πραγματικά για μία συνεργασία που αποτελεί ορόσημο για τη Marine Tours, καθώς εδραιώνει την ηγετική θέση της στη βιομηχανία του Energy, Resources & Marine Travel και εμπλουτίζει το μείγμα που μας διαφοροποιεί εδώ και 42 έτη, με τεχνολογίες και υπηρεσίες αιχμής.

Τα οφέλη είναι απτά και αλλάζουν τα δεδομένα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και ταξιδιώτες τους, αλλά και για τον κλάδο μας συνολικά. Καταρχάς, το διεθνές δίκτυο της Marine Tours, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, γίνεται ευρύτερο και ισχυρότερο από ποτέ. Νέες δυνατότητες και πρωτοπόρα εργαλεία, βασισμένα στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προστίθενται στη φαρέτρα μας. Ταυτόχρονα, συνδυάζοντας την εξειδίκευση και την εμπειρία μας με την υψηλή τεχνογνωσία της BCD, διασφαλίζουμε τις πλέον εξελιγμένες υπηρεσίες Τravel Μanagement.

Τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις των εταιρειών βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων. Ως CEO ποια ήταν η μεγαλύτερη κρίση που κληθήκατε να διαχειριστείτε και πώς προετοιμάζεστε για την επόμενη μέρα;

Όταν μιλούμε για crisis management ίσως μιλούμε για τη σημαντικότερη δεξιότητα των ημερών μας, καθώς η ανατροπή είναι πλέον το «new normal». Για να το πούμε επιγραμματικά: το μόνο βέβαιο είναι το αβέβαιο!

Η μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών ήταν μακράν η κρίση της πανδημίας (και ακολουθεί αυτή των capital controls το 2015). Είναι γεγονός πως κανένας άλλος κλάδος δεν επλήγη τόσο όσο ο ταξιδιωτικός, ο οποίος κυριολεκτικά εκμηδενίστηκε.

Εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών και πρωτοφανών αντιξοοτήτων, εμείς στη Marine Tours καταφέραμε να μείνουμε «παρόντες». Το business continuity σε καιρό κρίσης είναι ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας οργανισμός. Για να το επιτύχουμε. επικαιροποιήσαμε τη μεθοδολογία μας, αξιοποιήσαμε καινοτόμα εργαλεία, επανασχεδιάσαμε τη στρατηγική μας με επίκεντρο τους ανθρώπους μας, τους πελάτες μας και το μέλλον του οργανισμού μας.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας, δίνοντας μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την προετοιμασία. Λαμβάνουμε επίσημες προβλέψεις που μας επιτρέπουν να καταρτίσουμε εναλλακτικά πλάνα – contingency plans με επιχειρησιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά μέτρα ασφαλείας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη κρίση, μπορούμε όμως να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται.

Στη νέα μορφή που τείνει να λάβει η ηγεσία, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο ηγέτης του μέλλοντος προκειμένου να είναι αποτελεσματικός;

Ο σημερινός CEO όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος, υπόκειται στον ίδιο κανόνα: η ζωή είναι εξέλιξη και προσαρμογή. Η διαφορά είναι ότι για έναν CEO οι απαιτήσεις που συνεπάγεται αυτό είναι ακόμα πιο αυστηρές, και οι προκλήσεις ακόμα πιο μεγάλες. Όσο για τις ικανότητες, είναι κάτι πολύ δυναμικό. Όπως λέει στο βιβλίο του ο Marshall Goldsmith, “What got you here won’t get you there”. Είναι ουτοπικό λοιπόν να μιλάμε για «συνταγή» της επιτυχίας όταν τα συστατικά είναι ανθρώπινα, άρα και πάντα μοναδικά.

Από την εμπειρία μου, ωστόσο, μπορώ να διακρίνω κάποια στοιχεία που αποτελούν κοινό παρονομαστή στις αρετές ενός υψηλόβαθμου στελέχους σήμερα αλλά και σε κάθε άλλη εποχή. Οι άριστες επικοινωνιακές ικανότητες, η διορατική ματιά, η διάθεση καινοτομίας αποτελούν εξαιρετική επιχειρηματική πυξίδα. Όλο και πιο σημαντικά είναι στοιχεία του χαρακτήρα όπως η ταπεινότητα, η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη. Πάντα θα είναι πολύτιμη η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και λήψης ορθών αποφάσεων εν μέσω “τρικυμιών” και έκτακτων καταστάσεων. Και τέλος, ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, αυτό που λέμε work-life balance, αντανακλά πολύ θετικά στην απόδοση των κορυφαίων στελεχών.