Κόντρα Κομισιόν – Βερολίνου για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης

Κόντρα Κομισιόν – Βερολίνου για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης
epa03702960 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) and Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker speak on the podium during the 16th WDR Europe Forum at the Foreign Office in Berlin, Germany, 16 May 2013. This years's central question of the event is 'Europe the Future! European Germany - German Europe?' and is organized by the West German Broadcasting (WDR), together with the EU Comission and the European Parliament. EPA/BRITTA PEDERSEN

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη συζητούν σχέδια για την έκδοση «Ασφαλών Ευρωπαϊκών Ομολόγων».

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει πρόταση για το «πακετάρισμα» χρέους των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό εργαλείο, που θα αποκαλείται «Ασφαλή Ευρωπαϊκά Ομόλογα» (European Safe Bonds), σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Στόχος των ομολόγων αυτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης ή τη μετάδοση κρίσεων μέσω των τραπεζών.

Η Κομισιόν έχει ως στόχο να ανακοινώσει μία “λευκή βίβλο” για το θέμα αυτό τον Μάρτιο. Ωστόσο, στη Γερμανία υπάρχουν ήδη αντιδράσεις. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει με επιστολή τον υπουργό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πρόταση αυτή αντιστοιχεί με την καθιέρωση «ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι είναι αντίθετη με την πρόταση, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ. «Γενικά, η αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνηση προς τα ευρωομολόγα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η εκπρόσωπος Ναντίν Κάλβεϊ σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει αμφιβολίες εάν θα υπάρξει επαρκής ζήτηση για τέτοιους είδους χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα σε κατάσταση κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έχει προφανώς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα δημοσιεύσει έκθεση δύο ημέρες πριν από τη λευκή βίβλο της Κομισιόν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ υποστηρίζουν την ιδέα των ασφαλών ομολόγων, προς απογοήτευση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία πιστεύουν ότι δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να βοηθά την Κομισιόν στη δημιουργία νέων μέσων κρατικής χρηματοδότησης.

Πηγή: news247.gr