Κόντρα στη Βουλή για το ενδεχόμενο εξαγοράς της FORTHNET από την Alter Ego του Β. Μαρινάκη

Κόντρα στη Βουλή για το ενδεχόμενο εξαγοράς της FORTHNET από την Alter Ego του Β. Μαρινάκη
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική επερώτηση, καταγγέλοντας τάσεις συγκεντρωτισμού στην αγορά - Τί απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της FORTHNET από την Alter Ego.

O κ. Πέτσας επισήμανε ότι στην ισχύουσα νομοθεσία έχουν θεσπιστεί προϋποθέσεις, όροι και ασυμβίβαστα σχετικά με την κατοχή αδειών – εν προκειμένω αδειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών – όπως η άδεια που κατέχει η εταιρεία Forthnet υπό το σήμα Nova, ενώ η νομοθεσία ορίζει και τα ποσοστά συμμετοχών σχετικά με τη διαπίστωση τυχόν συγκέντρωσης ελέγχου στο χώρο των ΜΜΕ και τον προσδιορισμό της δεσπόζουσας θέσης. Βάσει δε, της σχετικής νομοθεσίας, ο έλεγχος όλων των ανωτέρω έχει ανατεθεί και ασκείται από τις ανεξάρτητες αρχές – από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την ΕΕΤΤ, και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΕΣΡ.

«Αν και όταν συναφθεί οιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία, προφανώς θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα εξετάσουν τα έγγραφα και τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τους, θα κρίνουν τη νομιμότητα της συναλλαγής και θα εκδώσουν το πόρισμα τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κάποιο επίσημο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές. Η κυβέρνηση σέβεται και εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές και εννοείται ότι εκείνες θα ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, ανεπηρέαστα», είπε ο Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί σήμερα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι που ως κυβέρνηση «όρισε ως επικεφαλής πρόσωπα του περιβάλλοντός της, για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της».

«Η σημερινή κυβέρνηση όρισε πραγματικά ανεξάρτητη και αμερόληπτη ηγεσία, με σκοπό η επιτροπή να λειτουργήσει όπως υπαγορεύει το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο, χωρίς πιέσεις και χωρίς υποδείξεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας και απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μη ζητάτε λοιπόν παρεμβάσεις που δεν νοούνται σε ευνομούμενα κράτη. Αυτές τελείωσαν στις 7 Ιουλίου».

Νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση, καταγγέλλοντας ότι, ενώ το χρέος της FORTHNET αγγίζει τα 310 εκατομμύρια ευρώ, η πρόταση της Alter Ego που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή μόλις 45 εκατομμυρίων ευρώ. «Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός. δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι στον όμιλο FORTHNET συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών NOVA που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλα Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ.

«Δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα: Εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας;», τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέσαν δε, ότι «αφενός τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής ΠΑΕ του ίδιου πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιήσαν επίσης ότι στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της εξαγοράς, υφίσταται το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία, δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego, μέσω της εξαγοράς του ΔΟΛ, κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, ενώ μέσω της εξαγοράς της εταιρείας «Άργος» ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απάντησε όμως και σε όσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η μόνη πυξίδα για τη λήψη της απόφασης να αποδεσμευτούν ομάδες και να μειωθεί το τίμημα για τις ομάδες που έμειναν στην ΕΡΤ, είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, που επιτεύχθηκε με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων μεταξύ της ΕΡΤ και της Super League 1», είπε και τόνισε ότι η ΕΡΤ, λίγο πριν τις εκλογές, προφανώς με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να σκορπίσει 63,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτό προχωρούσε, η ΕΡΤ δεν θα είχε καθόλου χρήματα για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της, παρατήρησε.

«Η δημόσια τηλεόραση, δεν είναι μηχανισμός, ούτε μικροκομματικής προπαγάνδας, ούτε εξαγοράς ψήφων. Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ΕΡΤ και για τα δύο», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου». Αυτό έγινε, όπως είπε, καθώς δύο ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα ενεργοποίησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΡΤ αλλά και του ποδοσφαίρου και υποσχέθηκε συνολικά 63,2 εκατομμύρια ευρώ σε Super League 1 και 2 και Football League, για να μεταδώσει η ΕΡΤ στην τρέχουσα σεζόν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με ένα ποσό «πέρα από κάθε λογική» και «εξωπραγματικό» για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.

«Είναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των χρημάτων της ΕΡΤ για κομματικό όφελος, βρίσκει αντίθετη τη νέα κυβέρνηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, εξουσιοδότησε το ΔΣ να επαναδιαπραγμευτεί χαμηλότερο τίμημα με τις ομάδες της Super League 1 και 2, με στόχο τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού προγράμματος για την ΕΡΤ και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση των πόρων της, δηλαδή των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. «Έτσι αποδεσμεύτηκαν από τη δημόσια τηλεόραση Παναθηναϊκός και Άρης ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ, (Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικό0, με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρυσι να μεταδώσει τους αγώνες τους. Συνολικά η ΕΡΤ, για τη μετάδοση των αγώνων της Super League 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα καταβάλει 8,9 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και αντί για 44 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Πέτσας. Με τον ίδιο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, με γνώμονα την αμεροληψία και ανεξαρτησία της ΕΡΤ αλλά και την καταβολή δίκαιου τιμήματος, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τη Super League 2. Ιδίως για τον Παναθηναϊκό, για τον οποίον η ΕΡΤ έδινε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ ήταν κάτω από 300.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρείστε σε εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ

Την επίκαιρη επερώτηση ανέπτυξε ο πρώτος επερωτών Νίκος Παππάς. «Εξελίσσεται μια διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί ως απλός θεατής. Είναι πρόκληση. Τα δημοσιεύματα μιλούν για κούρεμα των δανείων 85% της Forthnet, από τις τράπεζες, oι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τα χρήματα των φορολογουμένων. Μήπως οι φήμες περί χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού για τις τράπεζες έχει να κάνει με αλυσιδωτές επιλογές τέτοιου τύπου; Για κούρεμα δανείων συγκεκριμένων συμφερόντων που θέλετε να στηρίξετε;» είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Αν προχωρήσει αυτή η εξαγορά, του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ, το ταμείο θα το ελέγχει ο Ολυμπιακός. Θα περιμένουν οι άλλες ομάδες, πότε θα τους πληρώσει ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας και της ομάδας του Ολυμπιακού», είπε ο πρώην υπουργός και συνέχισε: «Μήπως ο αποκεφαλισμός της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε σχέση με αυτή την υπόθεση; Εμείς το λέμε καθαρά: πρέπει να εξεταστεί το θέμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην αφήνει τα τρένα να περνούν από μπροστά της».

«Την κυβέρνηση δεν την αφορά η συγκέντρωση στον χώρο του Τύπου; Βλέπουμε την τάση, ένας συγκεκριμένος όμιλος να μαζεύει ό,τι προχωράει, ό,τι μιλάει και ό,τι περπατάει. Το πλαίσιο το νομοθετικό είναι επαρκές για να λάβει η κυβέρνηση μέτρα», είπε ο Νίκος Παππάς και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «επιθετική εξαγορά της Forthnet μέσω της ΕΡΤ»: «Μην αφήνετε να λιμνάζουν τα 200 εκατομμύρια του αποθεματικού της ΕΡΤ. Διορίσατε τον διευθυντή του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, μην μας πείτε περί ανεξαρτησίας. Πείτε τουλάχιστον τη γνώμη σας» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός.