«Κόντρα» στο ρεύμα κινείται η ελληνική μεταποίηση σε αντίθεση με τη δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης των πωλήσεων ενίσχυσε τις ελπίδες των κατασκευαστών ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στο επόμενο έτος.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας ξεκίνησε δυναμικά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς σημειώθηκε επιτάχυνση της ανάπτυξης συνολικά, ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Όπως σημειώνει η Markit, η έντονη ζήτηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για το μέλλον από την πλευρά των κατασκευαστών, καθώς ο βαθμός αισιοδοξίας ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής σχετικών στοιχείων τον Ιούλιο του 2012. Συγχρόνως, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν σε γενικές γραμμές.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– αυξήθηκε στις 54,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52.4 του Ιουνίου, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών.

Η τιμή του δείκτη υπέδειξε σημαντική βελτίωση της υγείας του τομέα, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε 26 διαδοχικούς μήνες. Βασικός παράγοντας της πρόσφατης ενίσχυσης των επιχειρησιακών συνθηκών ήταν η δριμεία αύξηση των νέων παραγγελιών μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με μέλη του πάνελ, η επιτυχής διαφήμιση και οι ταχύτερες παραδόσεις προϊόντων στους πελάτες συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων. Οι νέες εργασίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις νέες εργασίες συνολικά. Τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών ενθάρρυναν τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή τους τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σημαντικός, ενώ επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιουνίου.

Επιπλέον, η εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης των πωλήσεων ενίσχυσε τις ελπίδες των κατασκευαστών ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στο επόμενο έτος. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας, τον Ιούλιο του 2012. Η αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο ενισχύθηκε από την έντονη άνοδο των επιπέδων απασχόλησης, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών για έκτο συνεχή μήνα, παρά την έντονη ροή των εισερχόμενων νέων παραγγελιών.

Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα, κατ’ αναλογία με την αυξημένη ζήτηση, ασκώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν και πάλι στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Παρότι η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε σταθερά, τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν καθώς τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής. Τα επίπεδα αποθεμάτων προμηθειών υποχώρησαν για δέκατο συνεχή μήνα, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο δεκάμηνο. Τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης λόγω της χρήσης των αποθεμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι νέες παραγγελίες.

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών εξασθένησε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, και ήταν ο ασθενέσθερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών. Παρά τις αναφορές ότι οι τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και το χαρτί, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, υπήρξαν μειώσεις στο κόστος άλλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του χαλκού. Έχοντας υποχωρήσει στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, οι τιμές εκροών αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρός, καθώς οι εταιρείες διατήρησαν ανταγωνιστικές πολιτικές τιμών ώστε να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Ο David Owen, οικονομολόγος στην IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Η έντονη αύξηση των πωλήσεων οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, ενώ οι σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή και την απασχόληση ωφέλησαν τους παραγωγούς αγαθών, τον Ιούλιο. Οι επιχειρήσεις ενισχύθηκαν αισθητά από αυτήν την άνοδο και η αισιοδοξία ώθησε τον Δείκτη Μελλοντικής Παραγωγής σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ». Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούν στον μεταποιητικό τομέα παγκοσμίως, ο οποίος αντιμετώπισε επιβράδυνση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Αν οι Έλληνες παραγωγοί παραμείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την υποτονική εικόνα και οι τρέχουσες τάσεις σχετικά με τις πωλήσεις συνεχιστούν, θα μπορούσαν να απολαύσουν σταθερή ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Αντίθετα, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στις βιομηχανίες της ευρωζώνης τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit. Όπως ανακοινώθηκε, o PMI του τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 46,5 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 46,4 μονάδες της αρχικής εκτίμησης, αλλά χαμηλότερα των 47,6 μονάδων του Ιουνίου. Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης κινείται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση του Ιουλίου ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Όπως σχολίασε ο οικονομολόγος του IHS Markit, Chris Williamson, ο PMI της ευρωζώνης βρίσκεται «στο κόκκινο», προειδοποιώντας «για την επιδείνωση της υγείας των βιομηχανιών της περιοχής». «Οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, περιλαμβανομένων των εμπορικών πολέμων και του Brexit, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη εγχωρίως και διεθνώς, οδήγησαν σε υποτονική ζήτηση και έπληξαν την εμπιστοσύνη στο outlook».

Σημειώνεται πως ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος «μετρά» την αισιοδοξία, έκανε «βουτιά» στο 52,6 από 56,6, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα και τα εργοστάσια μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για τρίτο μήνα.