Κορυφαία Εταιρεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα τα ΕΛΠΕ

Κορυφαία Εταιρεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα τα ΕΛΠΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ανάδειξη της ως η κορυφαία Εταιρεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, πέτυχε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, λαμβάνοντας ειδική τιμητική διάκριση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικής Αριστείας «Diamonds of the Greek Economy».

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αναδείχθηκαν ως η κορυφαία Εταιρεία της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα ύστερα από αξιολόγηση συνολικά 10.000 ελληνικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψιν και τους δημοσιευμένους ισολογισμούς όλων των εισηγμένων εταιρειών κατά την περίοδο 2009- 2018.

«Τα ΕΛΠΕ είναι ένας από τους στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας και όχι μόνο του τομέα της ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, ενόψει του μετασχηματισμού του ενεργειακού κλάδου διεθνώς, θα διαδραματίσουν έναν κομβικής σημασίας ρόλο και στη νέα εποχή που ανατέλλει» επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απονέμοντας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη το τιμητικό βραβείο της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικής Αριστείας «Diamonds of the Greek Economy».

Από την πλευρά του, ο κ. Σιάμισιης μίλησε για επιβράβευση και επιβεβαίωση των στρατηγικών επιλογών που ουσιαστικά οδήγησαν σε διπλασιασμό του μεγέθους του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Σημαντικότεροι πυλώνες της στρατηγικής αυτής ήταν οι επενδύσεις στα διυλιστήρια του Ομίλου, με την Ελευσίνα να καθίσταται ένα από τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά διυλιστήρια στη Μεσόγειο (2013),  ο διπλασιασμός του κλάδου εμπορίας με τη εξαγορά του δικτύου της BP στη Ελλάδα (2010) αλλά και δικτύων πρατηρίων στο εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία και άλλες αγορές), την ίδρυση της ELPEDISON (2009) σαν ένα από τους σημαντικότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά συγχρόνως και την αναβάθμιση των δομών και του στελεχιακού δυναμικού του Ομίλου (2009-2012), που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των πιο πάνω.

«Η υλοποίηση του μεγαλύτερου ιδιωτικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 4 δισ. ευρώ, κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας, διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και χρηματοδοτικής ασφυξίας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία αλλά τελικά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Σιάμισιης.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι επιλογές ήταν σωστές, και, παρά την επίδραση που μπορεί να έχει το έντονα κυκλικό διεθνές περιβάλλον του κλάδου διύλισης στα αποτελέσματα, η ΕΛΠΕ εξακολουθεί και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επενδύει σε περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης. Με σχεδόν το 60% της εμπορικής δραστηριότητας να είναι εκτός Ελλάδος και με τη πρόσφατη στρατηγική απόφαση να επεκταθεί δυναμικά σε νέους κλάδους καθαρής ενέργειας, στοχεύοντας σε μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50%, η «νέα ΕΛΠΕ» θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, αλλά και μετάβασης σε ένα καθαρότερο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο για τη χώρα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά με την πρόσφατη κρίση λόγω κορωνοϊού, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι ο Όμιλος διατήρησε στο 100% τη λειτουργία και την ασφάλεια εφοδιασμού σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται, ενώ ταυτόχρονα στήριξε με σημαντική οικονομική βοήθεια αλλά και άλλες ενέργειες το Εθνικό Σύστημα υγείας.

Παραμένει όπως είπε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μπροστά μας, οι οποίες θα μας δοκιμάσουν σαν επιχειρήσεις, σαν οικονομία αλλά και σαν κοινωνία, η χρονιά αυτή, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον μας με προσοχή, και να επανέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.