Κορυφαίοι CEO συσπειρώνονται «εναντίον» του Τραμπ

Κορυφαίοι CEO συσπειρώνονται «εναντίον» του Τραμπ
epa08805173 (FILE) US President Donald J. Trump walks down the Colonnade to deliver remarks on ending the partial shutdown of the federal government, in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 25 January 2019 (issued 07 November 2020). According to media report on 07 November 2020, Joe Biden has won the Electoral College's majority following the 03 November presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 54933254 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κορυφαία στελέχη συναντήθηκαν μυστικά για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο ενάντια στην απόρριψη των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον Τραμπ.

της Nicole Goodkind

Πάνω από είκοσι κορυφαίοι CEO των ΗΠΑ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, τη στιγμή που φαίνεται δεδομένο ότι ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος της χώρας.

Σκοπός της συνάντησης των στελεχών; Να συζητήσουν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο ο τωρινός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αρνηθεί να εγκαταλείψει το αξίωμά του, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες στην διάρκεια μιας ώρας τηλεδιάσκεψη.

Η συζήτηση είναι προφανώς απρόσμενη, δεδομένου ότι η φωνή των εταιρικών ηγετών ήταν απούσα από τη συζήτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και τις αβάσιμες αιτιάσεις του Προέδρου αναφορικά με παράνομες ψήφους και ευρείας κλίμακας νοθεία.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι συζήτησαν πώς πρέπει να διαχειριστούν συλλογικά έναν Πρόεδρο που αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του, όπως πράγματι έχει υπονοήσει ο Τραμπ ότι μπορεί να κάνει τον Ιανουάριο, παραμένοντας την ίδια στιγμή ουδέτεροι έναντι του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Yale, Jeffrey Sonnenfeld, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

Σύμφωνα με τον Sonnenfeld, οι CEO συμφώνησαν ότι ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να κινηθεί δικαστικά έναντι του εκλογικού αποτελέσματος. «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι είπαν ότι εάν αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα, δεν ενοχλεί κανέναν» είπε ο ίδιος.

Όμως, εάν οι ενέργειες του Προέδρου αρχίσουν να πλήττουν την ειρηνική μετάβαση εξουσίας, τότε η ομάδα των στελεχών είπε ότι ίσως δράσουν συλλογικά δημοσίως, ασκώντας παράλληλα πίεση σε Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου ώστε να διαμαρτυρηθούν οι ίδιοι.

Η ομάδα των CEO θα συναντηθεί εκ νέου την Παρασκευή για να συζητήσει κατά πόσο πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω ενέργειες.

Ο Sonnenfeld δεν αποκάλυψε τα ονόματα των CEO αλλά είπε ότι προέρχονται από εταιρείες της λίστας Fortune 500 που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Σε ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη, ο Εθνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Μεταποίησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρέπει να καταμετρηθεί κάθε ψήφος και ότι οι Αμερικάνοι έχουν εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς τους θεσμούς. Και το Business Roundtable εξέδωσε ανακοίνωση όπου δίνει συγχαρητήρια στον Biden και στην Kamala Harris για την εκλογή τους.

Ωστόσο, πολύ λίγοι διευθύνοντες σύμβουλοι και επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν μιλήσει δημοσίως, μεμονωμένα. Το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, είπε ότι «πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και, όπως έχουμε κάνει με κάθε εκλογή, να τιμήσουμε την απόφαση των ψηφοφόρων και να υποστηρίξουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας».

Άλλοι που έχουν επικρίνει τον Πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, συνεχάρησαν τον Biden. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos, ο οποίος είναι γνωστός για την πολύ αμφιλεγόμενη σχέση του με τον Trump, έγραψε ότι «καταγράφοντας προσέλευση-ρεκόρ στις κάλπες, ο αμερικανικός λαός απέδειξε ξανά ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, αναγνώρισε επίσης δημοσίως τα αποτελέσματα. «Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο Πρόεδρο Biden και την Αντιπρόεδρο Harris για τη νίκη τους», ανέφερε ο Solomon σε δήλωσή του. «Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις του περιορισμού της πανδημίας και της ανοικοδόμησης της οικονομίας».

Εντωμεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.