Κορυφαίοι CEO στις ΗΠΑ δηλώνουν «πιο σίγουροι» σήμερα για την ανάπτυξη απ’ ό,τι πριν την πανδημία

Κορυφαίοι CEO στις ΗΠΑ δηλώνουν «πιο σίγουροι» σήμερα για την ανάπτυξη απ’ ό,τι πριν την πανδημία
KPMG logo is seen in Berlin, Germany on 25 September 2019. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Οι κορυφαίοι CEO πιστεύουν περισσότερο στην έλευση της ανάπτυξης τώρα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

του Alan Murray

Ιδού ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο: ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) πρόκειται να φτάσει στο επιβλητικό 136% μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ομοσπονδιακών δαπανών για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας. Συγκριτικά, το ποσοστό υπερβαίνει κατά πολύ το 119% που έφτασε να είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ.

Αυτή η έκτακτη αύξηση των δαπανών είναι πιθανώς ένας παράγοντας που έχει τροφοδοτήσει την άνοδο του χρηματιστηρίου. Και μπορεί επίσης να είναι και ένας λόγος για τον οποίον ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Η KPMG επέτρεψε στο Fortune να δει τα αποτελέσματα μιας έρευνας γνώμης με τη συμμετοχή CEO από 100 μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα. Κάποια από τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη:

– 60% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι είναι «πιο σίγουροι» για την πορεία ανάπτυξης των εταιρειών τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του έτους.

– 43% ανέφεραν ότι είναι «πιο σίγουροι» για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τα επόμενα τρία χρόνια απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του έτους.

– Και 37% είπαν ότι είναι «πιο σίγουροι» για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ναι, το διαβάσατε σωστά: αυτοί οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σήμερα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Πως είναι αυτό δυνατόν?

Έθεσα χθες την ερώτηση αυτή στον διευθύνοντα σύμβουλο της KPMG στις ΗΠΑ, Paul Knopp. Ο ίδιος σημείωσε αρχικά ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν στην έρευνα βρίσκονταν ως επί το πλείστον στο τιμόνι μεγάλων εταιρειών. Η έρευνα δεν καλύπτει τα χιλιάδες εστιατόρια, μικρά καταστήματα λιανικής και άλλα μαγαζιά των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μόνιμα παραλύσει από την κρίση.

Και είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι πολλές εταιρείες έχουν δει τους ψηφιακούς τους μετασχηματισμούς «να επιταχύνονται κατά μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά έτη» και ως εκ τούτου «είναι πιο αισιόδοξοι για την ψηφιακή τους καινοτομία».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε τεράστια οικονομική αποδιοργάνωση», τόνισε ο Knopp. «Αλλά πολλές εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ενώ εισέρχονταν στην κρίση» και πιστεύουν ότι «οικοδομούν μια πιο ανθεκτική επιχειρηματική δραστηριότητα, μετασχηματίζοντάς την και ψηφιακά».