Κορυφώνεται η κακοκαιρία Avgi – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Κορυφώνεται η κακοκαιρία Avgi – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
Με χιόνι έχουν καλυφθεί οι γειτονιές του Χολαργού στην Αττική, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019. Η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα από χθες είχε σαν αποτέλεσμα να καλυφθεί από χιόνι μεγάλο μέρος της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πού αναμένονται βροχές και χιόνια.

Θυελλώδεις ανέμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα προκαλεί η κακοκαιρία Avgi, όπως ονομάστηκε από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27/1 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και προβλέπει πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

β) Εύβοια: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Αττική: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.

δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες αύριο θα εξασθενήσουν.

ε) Κρήτη: Σήμερα κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από αύριο το απόγευμα.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Σήμερα στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.

β) Αύριο οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Avgi: Σήμερα η κορύφωση

Κορυφώνεται σήμερα η κακοκαιρία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από αύριο το πρωί θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν σήμερα τα 8 Μποφόρ και κατά τόπους τα 9 Μποφόρ, ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση αύριο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο αύριο, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Κακοκαιρία Avgi: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται προβλήματα λόγω χιονοπτώσεων και παγετού

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός.

Ταυτόχρονα, εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα προβλήματα καταγράφονται στις εξής περιοχές, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Στην Αχαΐα

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου)

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας)

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης)

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσών)

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου)

*Στην επαρχιακή οδό Σκεπαστού – Πλατανιώτισσας

*Στην επαρχιακή οδό Κ. Ζαχλωρούς – Δουμενών – Ελαιώνα

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Χιονοδρομικού Κέντρου

Στην Αιτωλοακαρνανία

*Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού, από την τοπική κοινότητα Λαμπιρίου έως την θέση Αραποκέφαλα

Στην Αρκαδία

*Από το 15ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου- Κοσμά – Γερακίου

*Από το 15ο έως το 40ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου – Μαρίου

*Από την τοπική κοινότητα Ελάτης έως και την τοπική κοινότητα Στεμνίτσας

Στην Κορινθία

*Από το 10ο έως το 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας – Κιάτου

*Από το 15ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου – Γκούρας

*Από το 17,9ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων

*Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων – Καρυάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: