Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους – Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους – Ξεπερνούν τους 80 οι νεκροί

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων - Η διαδικασία καθορισμού για τον ακριβή αριθμό αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

Άλλο ένα θύμα των φονικών πυρκαγιών κατέληξε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Πρόκειται -σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας- για 84χρονο, που έφερε σοβαρά εγκαύματα σε μεγάλο μέρος του σώματός του. Οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη Αττικής και επεκτάθηκε σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, έφτασαν στους 80, ενώ οι τραυματίες στους 187.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες – εγκαυματίες, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι, επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι’ αυτό τις αρμόδιες Αρχές» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Μαλλίρη, ενώ επισήμανε: «Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό «199».

Οσον αφορά τα μέτωπα, στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η κατάσταση έχει ως εξής, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Π.Σ:

Στην περιοχή Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής, επιχειρούν 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο, καθώς και 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στις περιοχές Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης και στον Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων.

Πυροσβέστες ερευνούν την περιοχή όπου βρέθηκαν 26 απανθρακωμένα πτώματα σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Πυροσβέστες ερευνούν την περιοχή όπου βρέθηκαν 26 απανθρακωμένα πτώματα σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Πυροσβέστες ερευνούν την περιοχή όπου βρέθηκαν 26 απανθρακωμένα πτώματα σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

 

Μάτι: Μια “πόλη – φάντασμα”

Πόλη- φάντασμα μοιάζει το Μάτι της Νέας Μάκρης, δύο μέρες μετά την πύρινη λαίλαπα που «σάρωσε» την περιοχή. Τα καμένα αυτοκίνητα έχουν απομακρυνθεί από τον κεντρικό δρόμο, την οδό Ποσειδώνος, κι από τους γύρω δρόμους, ωστόσο το σκηνικό συνεχίζουν να συνθέτουν οι στάχτες, οι λαμαρίνες από τα αυτοκίνητα και τα σπασμένα γυαλιά. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει προσπαθούν να συνέλθουν από τον εφιάλτη που βίωσαν, καθαρίζοντας και πλένοντας τις αυλές του, περισώζοντας ό,τι τους απέμεινε.

Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καταγράφουν από το πρωί πόρτα πόρτα τις ζημιές που έπληξαν το Μάτι. Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση όσο το δυνατόν συντομότερα. Διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι για την εύρεση αγνοουμένων, ενώ πολλοί επικεντρώνονται στον εντοπισμό των δίδυμων κοριτσιών που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από τη Δευτέρα.

Εθελοντές έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσα σε μία ήμερα υπερκαλύφθηκαν όλες οι ανάγκες για τις περιοχές που «πέρασε» η φονική πυρκαγιά. Ομάδες αστυνομικών περιπολούν για την αποφυγή «κλοπών και διαρρήξεων».  Στην οδό Περικλέους κλιμάκιο του στρατού ετοιμάζει ένα μαγειρείο για να προσφέρει προμήθειες στους πυρόπληκτους, ενώ στην «Αργυρά Ακτή» διανέμονταν φαγητό και νερά στους κατοίκους. Το Μάτι προσπαθεί σιγά σιγά να επανέλθει στην κανονικότητα και να επουλώσει τις βαθιές πληγές που άφησε η φωτιά….

Μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι της Νέας Μάκρης

Οι κάτοικοι παραμένουν συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη τη Δευτέρα μην μπορώντας να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής. Άλλοι σιωπηλοί κι άλλοι αγανακτισμένοι μετρούν τις πληγές τους: τους από την απώλεια συγγενικών τους κι οικείων τους προσώπων μέχρι το καμένο σπίτι, αυτοκίνητο, κατάστημα.

Η κ. Μαρία, μόνιμη κάτοικος ενός διαμερίσματος δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, είδε ξαφνικά τη φωτιά μπροστά της και πρόλαβε την τελευταία στιγμή μαζί με τον άνδρα της κι έπεσαν στη θάλασσα. «Παρότι γνωρίζαμε την ακτή δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε, λόγω του καπνού και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Όσο πλησίαζε η φωτιά, από την πολλή ζέστη και τον καπνό νιώθαμε σαν να είμαστε μέσα σε ηφαίστειο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε, έγινε αυτόπτης μάρτυρας, τη στιγμή που ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε φλεγόμενο προς τη θάλασσα και τελικά έπεσε στα βράχια. Ακόμη, η κ. Μαρία επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία καταλογίζοντάς της ολιγωρία.

«Όλοι φταίμε και πρώτα απ’ όλα οι πολίτες. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Από το πιο απλό να μαζέψουμε τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τις αυλές μας. Έπειτα δεν υπάρχει και σύμπνοια ανάμεσα στους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης, ο οποίος κατοικεί στο Μάτι μόνιμα εδώ και 50 χρόνια. «Οι κόποι 50 χρόνων πήγαν χαμένοι. Θα φύγω από το Μάτι, δεν μου έχει μείνει τίποτα, θα πάω να μείνω με τον γιο μου στο εξωτερικό. Πάλι καλά τη γλιτώσαμε με τη γυναίκα μου, καταστράφηκε μόνο το μαγαζί που έτσι κι αλλιώς δεν το λειτουργούσαμε φέτος. Περιμένουμε όμως ακόμα το ρεύμα…» προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Δημήτρης διατηρούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία διέμεναν τουρίστες. «Η μέρα εκείνη ήταν μια κόλαση. Βλέπαμε τις φλόγες να έρχονται καταπάνω μας. Όποιος έζησε αυτή την “κόλαση” και κατάφερε να γυρίσει μπορεί να καταλάβει τι συνέβη» υπογραμμίζει. Παρότι η επιχείρησή του έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, το μόνο που τον νοιάζει είναι που κατάφεραν να επιζήσουν από αυτόν τον εφιάλτη. «Πέσαμε στη θάλασσα μαζί με τους τουρίστες που διέμεναν και τα καταφέραμε».

Λίγο πιο πάνω συναντάμε ένα ζευγάρι που καθαρίζει το σπίτι του μαζί με οικογενειακούς τους φίλους που έχουν έρθει από τη Ν. Μάκρη να βοηθήσουν. Περιγράφοντάς την ημέρα εκείνη σημειώνουν: «Κλειδωθήκαμε μέσα στο σπίτι, κλείσαμε πόρτες, παράθυρα, και είχαμε βρέξει τα πάντα. Κάηκε μόνο το υπόγειο, δεν ξέρω πώς σωθήκαμε… Η γειτόνισσα μας στο διπλανό σπίτι αγνοείται, δεν ξέρουμε αν ζει… Κόσμος έπεφτε στη θάλασσα για να σωθεί, κάποιοι τα κατάφεραν κάποιοι όχι».

Η αλληλεγγύη του κόσμου είναι τεράστια κι οι εθελοντές αυξάνονται συνεχώς. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Αποστόλης 19 ετών που μένει στον Γέρακα. Αν κι έχει εξοχικό στην Κινέτα, το οποίο παραλίγο να καεί, επέλεξε να έρθει στο Μάτι για να βοηθήσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «Ήρθα εδώ για να μην παρεμποδίζω το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Ο χρόνος στο Μάτι έχει σταματήσει, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές κι οι αναμνήσεις από την 23η Ιουλίου δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν για όσους ήρθαν αντιμέτωποι με την άνιση μάχη της φωτιάς.

Μέχρι το Σάββατο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των θυμάτων

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

Κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες

Από το μεσημέρι της Δευτέρας το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απηύθυνε έκκληση για αίμα για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Στα μεγάλα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν ουρές από απλούς πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκινητική υπήρξε και η ανταπόκριση δεκάδων πολιτών αλλά και εταιρειών στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τη συλλογή τροφίμων για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Οργανώσεις, δήμοι και δημόσιοι φορείς έχουν ανακοινώσει σημεία όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τα είδη που επιθυμούν.

Η τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής είναι διαθέσιμη για όποιον χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στους δήμους.

Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου, εμφιαλωμένα νερά, χυμούς και γάλατα.