Κορυφώνεται η μάχη για το Κομπάνι καθώς εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές

Κορυφώνεται η μάχη για το Κομπάνι καθώς εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την είσοδο Κούρδων μαχητών - Καίριο πλήγμα στα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους.

«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Ιρακινών Κούρδων μαχητών που θα ενισχύσουν την άμυνα της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που πληθύνονται τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπάνι, ενώ χθες τα ξημερώματα έγιναν για πρώτη φορά ρίψεις όπλων και πολεμοφοδίων για τους κούρδους υπερασπιστές της πόλης.

«Βοηθούμε τις δυνάμεις των Κούρδων “πεσμεργκά” να διασχίσουν τα σύνορα για να πάνε στο Κομπάνι…δεν θελήσαμε ποτέ την πτώση του Κομπάνι», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας για τον τρόπο απώθησης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Οι συνολικοί στόχοι μας είναι ταυτόσημοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει το Κομπάνι».

Στο πλαίσιο αυτό η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχώρησε χθες και σήμερα σε έξι αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, σε συντονισμό με ιρακινά χερσαία στρατεύματα, έκαναν επίσης έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης στο Ιράκ, κοντά στη Φαλούτζα και στη Μπάιτζι, με τη συμβολή της Γαλλίας και της Βρετανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης. Στο Ιράκ οι τρεις από τις επιδρομές έπληξαν θέσεις του ΙΚ νότια του διυλιστηρίου της Μπάιτζι, μια μικρή ομάδα τζιχαντιστών, αλλά και οχήματα και κτίρια. Στη Φαλούτζα επλήγη μια μεγάλα μονάδα μαχητών του ΙΚ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη Συρία αμερικανικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να καταστρέψουν ένα μέρος της βοήθειας που είχε ριφθεί νωρίτερα από αέρος για τους Κούρδους μαχητές ώστε να αποτραπεί «το να πέσουν οι προμήθειες στα χέρια του εχθρού».

Από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 135 πλήγματα στο και γύρω από την πόλη Κομπάνι.

Καίριο χτύπημα στα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξόρυσσαν αργό πετρέλαιο αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα στο Ιράκ και τη Συρία πριν από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή της η εταιρεία ερευνών IHS.

Η οργάνωση αυτή σουνιτών εξτρεμιστών είχε τον έλεγχο περίπου 350.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο ήταν σε θέση να εξορύσσει μόλις 50.000 ως 60.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρεται στην έκθεση της IHS, η οποία ειδικεύεται στην χρηματοοικονομική ενημέρωση.

Αυτή η παραγωγή, μόλις μια μικρή «υποδιαίρεση της παραγωγής πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις» οφείλεται «στις εχθροπραξίες και τις περιορισμένης τεχνικές ικανότητες (του Ισλαμικού Κράτους), που ελέγχει τις περιοχές αυτές», αναφέρεται στην έκθεση του IHS με τίτλο «Λάφυρα του Πολέμου: Ποιος έχει τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων στις ζώνες συγκρούσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία».

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ έπληξαν διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να καταστρέψουν μια σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση.

Αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν επίσης το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, νότια του Κομπάνι, στη Συρία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με την έκθεση της IHS, η εξόρυξη πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί εξαιτίας των επιδρομών, ωστόσο είναι νωρίς για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Νίκολας Ράσμουσεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν έσοδα περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων ημερησίως από τις πωλήσεις πετρελαίου στη μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο, τις ληστείες και τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που πουλάει στη μαύρη αγορά η οργάνωση μεταφέρεται με φορτηγά μέσω οδών που χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους στα τουρκικά σύνορα, αναφέρεται στην έκθεση της IHS. Τα βαρέλια αυτά πωλούνται προς 25 ως 60 δολάρια το βαρέλι, πολύ φθηνά σε σύγκριση με τα 85 δολάρια που είναι περίπου η τιμή αναφοράς του Μπρεντ σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι ακόμα σαφές εάν μετά τις αεροπορικές επιδρομές το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυνατότητα διύλισης πετρελαίου, η οποία γίνεται κυρίως μέσω απλών κινητών μονάδων που μπορούν να μεταφέρονται με φορτηγά, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εξτρεμιστών.