Κορυφώνεται σήμερα η «μάχη» στη Βουλή

Κορυφώνεται σήμερα η «μάχη» στη Βουλή

Σε επίπεδο αρχηγών η σύγκρουση Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα, ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση, ενώ ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, κάποιοι έχουν ήδη φανερώσει τις προθέσεις τους.

Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, ο Γιώργος Νταβρής ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία. «Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» ήταν η δήλωση του ανεξάρτητου δημοκρατικού βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Κασαπίδη.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

«Η επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο για τη χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης (…). Πολιτική υπευθυνότητα σημαίνει ότι η χώρα θα αποπληρώνει ανελλιπώς τους τόκους του χρέους προς τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους της ανελλιπώς. Μόνον έτσι θα είμαστε αξιόπιστοι, και θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές και να ξαναδανειζόμαστε» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Παράλληλα, ωστόσο, «στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους θεσμικούς πιστωτές και τους εταίρους μας, αλλά πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, αλλά της εγρήγορσης. Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών, αλλά η ώρα της ανάπτυξης του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.