Κορωνοϊός: 2.093 νέα κρούσματα, 96 θάνατοι και 765 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 2.093 νέα κρούσματα, 96 θάνατοι και 765 διασωληνωμένοι
A healthcare worker entering data to the mobile device that is scanning the covid samples. Greece is checking arriving tourists at the Greek-Bulgarian borders on July 31, 2020 for Covid-19. Travelers in cars and buses from all over Europe but mostly from Bulgaria, Romania, Czech Republic and Poland arrive at the Greek Bulgarian borders of Promahonas - Kulata, entering point in Greece for holidays and they are checked for Coronavirus. Greece lifted the travel ban since July 1 and relaunched the tourism season. Arriving tourists should carry the special Passenger Locator Form for each individual, a new required document to enter Greece for all the arriving people and the increased Covid-19 Coronavirus tests that are applied to most of the arriving cars, based on a special algorithm. Greece increased the testing capacity with the health crew of the National Public Health Organization EODY at the land borders. Greece will allow the entrance only to passengers with up to 72 hours prior to the arrival Covid-19 test with negative results in English from a certified laboratory. In August 2020 Greece is starting implementing new protective measures against the spread of the pandemic outbreak, as people relax and avoid the guidlines. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.37 – 1.43).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

91 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

96 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

64 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

171 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

279 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

83 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

125 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

15 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

247 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

80 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

83 κρούσματα υπό διερεύνηση

Κικίλιας: Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς τη μέρα

Υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη  μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και  χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει αισιοδοξία. Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος  του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά.

Τόνισε, επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.

Εμβολιασμός όλων των ενηλίκων ως τον Ιούλιο

Ο στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, είπε απόψε κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να μιλήσουν με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από τον κορωνοϊό αλλά και άλλους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να πειστούν- όπως άφησε να εννοηθεί- για την αξία του εμβολιασμού.

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια ημέρα και ότι τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε επιπλέον 2,3 εκατ. εμβολιασμούς. Στο τέλος του μήνα εκτίμησε πως θα έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ σημείωσε πως οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά.

Ο ίδιος τόνισε πως την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας. «Να συνεχιστεί η εφαρμογή τους. Και της μάσκας, και των αποστάσεων, και της χρήσης αντισηπτικού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους εσωτερικούς χώρους, καθώς πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο είπε ότι η νόσος είναι ακόμα εδώ. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς βαδίζουμε στα βήματα της ελευθερίας που μας παρέχονται από την Πολιτεία», είπε και προσέθεσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.756 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σταθερά μειούμενος, με τα 43 έτη ως μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, έπεσαν οριακά κάτω από τις 20.000 και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω από το 5, στο 4,6.

Ο υπ. Υγείας επισήμανε επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι. «Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Φέτος έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, τον εμβολιασμό και το testing», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι το εμβόλιο σώζει ζωές, καθώς τα πλεονεκτήματα του είναι πολύ περισσότερα από τον όποιο πιθανό κίνδυνο. Για ακόμη μία φορά κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να σπεύσουν να εμβολιαστούν και γενικότερα τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, καθώς αυτό όπως είπε, «θα μπορέσει να προσφέρει στη μέση ελληνική οικογένεια τη δυνατότητα να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι».

Είπε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά και τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το εθνικό σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.